// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Nor-Hansen: Termin
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Henrik Nor-Hansen: Termin

Skrevet af den 26. juni 2017 – 07:59Ingen kommentarer

Kjetil Tuestad, 26 år, elektriker ansat på Rosenberværftet i Stavanger, gift i 1998 med Ann Elisabeth Larsen, bosat i ejerbolig i Hommersåk i Norge. Findes bevidstløs en Sankt Hans aften groft mishandlet, ingen vidner. Der konstateres hjernerystelse, ansigtsfrakturer og ribbensbrud. Ved senere skanning konstateres hjerneblødning og problemer med hørelsen. Atter senere konstateres ændret adfærd, og han beskrives som værende: humørforladt, reserveret, ønsker ikke at se sin kone, har manglende erindring om gerningsaftenen, og indlægges senere på psykiatrisk afdeling for medicinsk behandling.

Termin
er en meget anderledes, men helt og aldeles fremragende miniroman om et overfald på en ung mand. Skrevet i en meget beskrivende, konstaterende og refererende stil. Ikke helt nem at gå til og ikke lyrisk eller poetisk. Jeg er meget begejstret.

Kjetils liv sættes ind i en samfundsmæsig ramme, hvor vi et et refererende sammenskriv (som taget fra aviser i perioden ca. 2004-2009) hører om det norske folk, om tendenser i tiden med lønforhøjelser, flere personbiler, stressrelaterede sygemeldinger og elever der ikke følger med i skolen.

Vi hører også om flere tilfælde af knivstikkeri i ryggen på kvinder, om udøvelse af vold på katte og om en massevoldtægt af en ung kvinde. Alt sammen i en refererende og konstaterende tone. Der antydes, at det er paradoksalt, at disse voldstendenser stikker sit fjæs frem på et tidspunkt, hvor der er god økonomi og vækst i Norge og altså mulighed for gode kår for de fleste.

Tonen og skrivestilen er speciel, jeg har ikke tidligere læst en roman som Termin. Jeg kan godt lide det! Mon det skal forestille en speciallægeerklæring? Mon det skal forestille en samlet beskrivelse af Kjetil Tuestad til brug for en retssag? Det er ikke til at vide. Og det gør det spændende. Stilen minder om et formelt dokument, der skal danne grundlag for en beslutning, og der skelnes derfor tydeligt mellem hvad man ved konkret om Kjetil, hvad der er hændt, hvad der kan dokumenteres og hvad man antager og gisner om, kan være hændt. Faktisk er der også fodnoter med!

Gradvist får vi mere af vide om Kjetil og om det norske samfund, og som læser sad jeg med en forventning om at noget ubehageligt kommer til at ske eller måske allerede har fundet sted, men først afsløres om lidt. Noget foruroligende, måske noget voldeligt? Det holder i den grad læseren vågen og opmærksom. Bogen er skrevet i helt korte kapitler, og dermed mem at overskue, men også meget komprimeret i sin store mængde af informationer om Kjetil og Norge.

Romanen slutter lige pludseligt, total åben slutning. Helt perfekt! Læs Termin, få en anderledes læseoplevelse og skab din egen slutning.

Termin er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2017. Spændende!

Henrik Nor-Hansen, Termin, En fremstilling af vold i Norge, Marts 2017, 75 sider, Forlaget Silkefyret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.