// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Knud Michelsen: En værkende tand
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Samfund

Knud Michelsen: En værkende tand

Skrevet af den 11. juni 2017 – 07:05Ingen kommentarer

Hvad skete der egentlig dengang for 100 år siden, da Knud Rasmussen stod i spidsen for Den 2. Thuleekspedition? En ekspedition, der kostede to mennesker livet og afstedkom livslangt uvenskab mellem to af Danmarks førende polarforskere. Det har Knud Michelsen sat sig for at finde ud af. Og det lykkes faktisk meget godt i en bog, der efter en lidt rodet opstart formår at fange sin læsers opmærksomhed.

I starten af bogen er Michelsen meget indforstået. Hvis man kommer helt udefra og man ikke ved meget mere end at Knud Rasmussen vist er ham med polarekspeditionerne, så kan ”En værkende tand” være svær at komme i gang med. Det kræver lige lidt tålmodighed at få ”lirket” fortællingen op. Men så snart ekspeditionen kommer afsted og ud på isen bliver det spændende og fængende.

Den 2. Thuleekspedition bliver gennemført fra 1916 til 1918 og handler om at få kortlagt den sidste del af det nordligste Grønland. Med på turen er foruden Knud Rasmussen blandt andre også Lauge Koch og den svenske botaniker Thorild Wulff samt en række grønlændere og eskimoer, der fungerer som hjælpere.

Ekspeditionen når noget af vejen fra Thule østpå mod Peary Land, men ikke hele vejen. Det gør i og for sig ikke så meget. Sådan var den slags ekspeditioner. For hver ekspedition når man et lille stykke mere.

Det der gør Den 2. Thuleekspedition særlig interessant og omdiskuteret i eftertiden er de to dødsfald undervejs. Først forsvinder grønlænderen Hendrik Olsen på mystisk vis under jagt. Den dag i dag spekuleres der stadig i årsagen til Olsens forsvinden.

En stor del af fundamentet for ekspeditionen er bundet op på at man jager og fanger dyr undervejs, som man så kan leve af og fodre hundene med. Der er dog slet ikke så meget at jage, som Knud Rasmussen og co. havde regnet med. Ekspeditionen plages derfor voldsomt af sult og udmattelse. Man skyder og spiser nogle af slædehundene, men det er langt fra nok.

Særlig udmarvet er Thorild Wulff, der bliver stadig svagere og kan gå stadig kortere distancer hver dag. Hen mod slutningen af ekspeditionen går Knud Rasmussen efter hjælp og efterlader Lauge Koch med Thorild Wulff. Efter et par dages vandring efterlader Lauge Koch Thorild Wulff, der sandsynligvis dør efter ganske få timer eller dage.

Wulffs død og den måde han blev efterladt på – stadig i live – udløser en årelang bitter strid mellem Knud Rasmussen og Lauge Koch, som Knud Michelsen på fornem vis afdækker og analyserer. En strid, der fortsætter per stedfortræder længe efter Knud Rasmussens død og faktisk får et ekstra nøk opad ved Knud Rasmussens død. Her skriver Lauge Koch nemlig en usædvanlig ligefrem og barsk nekrolog, som placerer ansvaret for Thorild Wulffs død hos Knud Rasmussen.

Lauge Koch er til sin dødsdag bitter og det gør ham ikke videre populær i det danske og internationale polarforskermiljø.

”En værkende tand” er en interessant fortælling, hvor forfatteren har gjort et enormt researcharbejde for at finde frem til forklaringen på hvorfor det gik som det gik. Både på ekspeditionen og i årene efter. En læsværdig fortælling, der pirrer ens interesse for de danske polarforskere og deres forskellige ekspeditioner.

Knud Michelsen: En værkende tand – Striden om 2. Thuleekspedition. Rosinante, 2017. 240 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.