// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Hopkirk: The Great Game
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, International Politik, Konspirationer

Peter Hopkirk: The Great Game

Skrevet af den 14. august 2008 – 10:43Én kommentar

The Great Game Peter Hopkirk arbejde i mange år som korrespondent for The Times og en række andre aviser i Mellemøsten og centralasien. Det har igennem årene givet ham en værdifuld indsigt i lande vi i dag kender som Indien, Pakistand, Iran, Georgien, Tyrkiet og Afghanistan, som i for blot 150 år siden var en blanding af stormagtspolitik og barbariske stammer.

Det er den konflikt og spillet mellem de britiske og russiske interesser i området i 1800-tallet, som Peter Hopkirk brænder for. Det har resulteret i flere bøger hvoraf The Great Game er den mest kendte. Udtrykket stammer fra samme tid og udtrykker englands ambition om, at beskytte deres ekstremt rige indiske koloni mod en russisk ekspansion. Samtidig ønskede russerne at beskytte og udvide deres sydlige (og østlige) domæne for at få adgang til landsbrugsjord – og, hvis lejligheden bød sig, annektere et domæne fra Tyrkiet i vest til det nordlige Kina i øst.

Grundigt, men levende fortalt, gennemgår Peter Hopkirk de stormagtsinteresser, som lå bag de mange kampe der plagede regionen. Og med udgangspunkt i dagbøger, rejsebeskrivelser og hemmelige rapport kommer fortællingen til live gennem de unge og ambitiøse engelske officerer, som mens de var i 20’erne måtte forhandle med fjendtlige Khaner på egen hånd og uden kontakt med London eller Calcutta. En hel del af dem endte da også uden hoved i en umarkeret grav et sted i Afghanistan.

Bogen er oprindelig fra 1992 men er i min 2006-udgave opdateret med et forord af Peter Hopkirk. Her filosoferer han lidt omkring hvordan The Great Game, og dermed spillet om Afghanistan, Pakistan, Iran og Irak, tilsyneladende aldrig slutter – man finder højest kortere perioder med tilsyneladende fred. Det kan han så vidt have ret i.

Alt i alt er bogen et must for læseheste med en forkærlighed for politiske intriger, historier, storpolitik og et ønske om, at forstå ambitionerne bag datidens stormagters skjulte kampe.

Peter Hopkirk, The Great Game.