// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Daisy Goodwin: Victoria
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Daisy Goodwin: Victoria

Skrevet af den 14. maj 2017 – 13:40Ingen kommentarer

Victoria-tiden. En æra i britisk historie, hvor en blomstrende handelsnation brød alle grænser og skabte det største imperium, verden har set. Et imperium hvor solen aldrig gik ned. Dronning Victoria blev ikke bare den længst regerende monark i britisk historie, hun blev også en institution og et symbol på en hel tidsalder. Men Victorias regeringstid startede meget, meget mere ydmygt, og det er den start, Daisy Goodwins roman handler om.

Victoria er kun 18 år, da hendes onkel dør og overlader tronen til hende i 1837. Hun har levet et beskyttet liv, hendes mor er tysk og hendes far død for længst, og trods at det i mange år har stået klart at hendes onkel ville dø uden arving, er hun også uforberedt. I stedet for at lade hende undervise af tidens bedste tænkere og politikere, har hendes mor og morens rådgiver Sir John Convoy gemt hende væk i forventning om at kunne kontrollere hende, når hun fik kronen. Sådan kom det ikke til at gå.

Den unge dronning har sin egen vilje, og den sætter hun igennem på godt – og på ondt. Hun forsøger at navigere i den komplicerede britiske parlamentariske situation, hvor hun må sande at selv hendes valg af hofdamer har politiske implikationer. Samtidig knytter hun sig til sin premierminister, mere end godt er, forventes at finde en ægtemand. Og oveni skal hun holde styr på både krigen i Afghanistan, sin mors ambitioner og indblanding, og fremmede fyrster. Det går ikke alt sammen lige godt, men det er spændende.

Daisy Goodwin tegner et rørende portræt af en overbeskyttet ung kvinde, der stilles i en umulig situation. Her er ingen helgenkåring af Victoria, der undervejs opfører sig både tarveligt og forkælet, men et forsøg til at vise, hvordan en kvinde uden forudsætninger alligevel kan vokse med opgave: at herske i en totalt mandedomineret verden.

Victoria vises i øjeblikket også som serie på DR1 hver søndag, og bogen er også meget filmisk fortalt. Der er helte og skurke, men de fleste karakterer får heldigvis lov til at have lidt af begge dele, og selvom der måske er en tendens til sentimentalitet undervejs, er Victoria en af tidens bedste dronningeromaner.

Det fremgår af bagflappen at forfatteren i øjeblikket skriver på anden sæson af tv-serien, og man må gå ud fra, at det også betyder at der kommer en fortsættelse af romanen. Det vil jeg se frem til.

Daisy Goodwin: Victoria. Politikens forlag, 394 sider. Maj 2017. Oversat af Agnete Dolph Stjernfelt

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.