// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dag Solstad: Generthed og værdighed
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Dag Solstad: Generthed og værdighed

Skrevet af den 11. maj 2017 – 07:22Ingen kommentarer

Norsk litteratur har gennem årene fået en fremtrædende plads på det danske bogmarked. Generthed og værdighed er en fantastisk litterær perle, som kan måle sig med de helt store forfatteres værker. Bogen udkom på norsk i 1994, men er overraskende først oversat til dansk nu.

Den lettere alkoholiserede Elias Rukla arbejder som lektor på Fagerborg Gymnasium. Han lever et simpelt liv med sin engang så smukke hustru Eva. En dag under gennemgangen af Ibsens Vildanden får han en åbenbaring. Da de studerende på ingen måde virker interesserede i denne nye indsigt, bliver Elias rasende. Efter timen mister han besindelsen og overfuser nogle elever i skolegården. Det er en uigenkaldelig hændelse, som vil ødelægge den ellers så rolige Elias’ omdømme. Han beslutter sig derfor til bestandigt at forlade gymnasiet.

I selvransagelsen over nederlaget, tager Elias os med tilbage til dengang, han mødte Eva for første gang. Vi hører om hans venskab med den populære Johan Corneliussen. Om alle deres intellektuelle samtaler. Elias’ fascination af den meget smukke Eva, og hans taknemmelighed over at være i hendes nærvær. Vi hører historien om dengang, da Johan forlod Eva og overlod hende og deres barn til Elias. Helt frem til nu, hvor hun er blevet til en lasket udgave af sig selv, og kun små glimt af hendes ufattelige skønhed dukker op i Elias’ tanker.

Jeg kunne ikke undgå at drage paralleller fra den unge udgave af Elias til Stoner af John William. Et portræt af en helt almindelig mand, der lever et simpelt liv med litteratur i højsædet. Er du som jeg fascineret af det smukke i ord, er Dag Solstads Generthed og værdighed en bog du skal læse. Den har trods sine lange sætninger og afsnit en ubekymret lethed over sig.

Dag Solstad: Generthed og værdighed, Forlaget Rosinante, 187 sider, februar 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.