// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Adam Makos: Et højere kald
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Adam Makos: Et højere kald

Skrevet af den 25. april 2017 – 07:41Ingen kommentarer

Siden han var helt ung, har Adam Makos interesseret sig for krigenes store helte. Især dem på de godes side. Og især dem, der fra luften kæmper mod fjenden. Først blev det til lidt skriverier på et stykke papir, så blev det til et lille nyhedsbrev og siden til et magasin. Og altid med de meget sort-hvide briller på.

Især fortællingerne fra 2. Verdenskrig har fanget Adams interesse. Men da han for første gang hørte historien om piloten Charlie Brown og hans besætning, så tænkte han, at han havde et rigtigt ’scoop’. Han kontaktede Charlie, der overraskede ham ved at spørge ham, om han var helt sikker, om han ville høre den rigtige historie. For var han det, så skulle han starte med en tysk pilot fra krigen ved navn Franz Stigler.

Adam var til at begynde med ikke meget for tanken. For ham var der de gode (amerikanerne og deres allierede) og de onde (nazisterne). Han vidste godt, der var gode historier om nazisterne – og i hans øjne var alle tyskere under krigen nazister – men han havde ingen interesse i de historier. Nu gjorde han en undtagelse. Han kontaktede Franz Stigler og fik en fortælling, han nok aldrig kunne have drømt om.

Dette er oplægget til ”Et højere kald”, og derfor glædede jeg mig til bogen. Og fortællingen er ganske fin. Der er nogle oversættelsesvanskeligheder undervejs, som er lidt svære at se gennem fingre med for sådan en sprogidiot som jeg, og en del afsnit er meget danskificerede – hvis det da overhovedet er et ord. Det forstyrrer læsningen og ødelægger rytmen. Derfor nævner jeg det.

Men udfordringen ligger for mig i den kronologiske opbygning af fortællingen. Der er meget få højdepunkter i bogen, og fortællingen, der glider stille og roligt fremad, er mere et tidsbillede og en herlig indsigt i en tid, der har sat et evigt præg på eftertiden, end en god romanfortælling. Alligevel er det ikke en historisk beretning, for den er fyldt med masser af citater og prosa, som nærmest har tegn af fiktion.

Den endelige historie; det store øjeblik; der, hvor Franz Siglers og Charlie Browns historier for alvor møder hinanden, kommer meget sent i bogen. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det ikke havde været bedre at lave historien som den (måske lidt længere) artikel, den først var tænkt.

Det er ikke stor underholdning, men bogen giver indsigt. Og selvom den ikke er fremragende fortalt, så er det stadig en fortælling fra en meget spændende tid, hvor underlige alliancer pludselig opstod – også i luften.

Et højere kald, Adam Makos, Turbine, April 2017, 392 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.