// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Truman Capote: Holly
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Truman Capote: Holly

Skrevet af den 25. marts 2017 – 07:50Ingen kommentarer

Truman Capote skrev novellen Holly, også kaldet ’Breakfast at Tiffanys’, tilbage i 1958. Ikke længe efter blev den filmatiseret med samme titel, og Capote fik sit store gennembrud som forfatter. Bogen indeholder novellen Holly og tre korte noveller, Blomsterhus, Diamantguitar og Et juleminde.

Holly foregår på Manhattan i 1943, hvor fortælleren bliver venner med Holly Golightly, der bor i samme bygning. Holly kommer oprindelig fra landet, men flyttede til byen som 16-årig. Nu er hun 19 år, og forsørges af velhavende mandlige velgørere. Holly er ikke som andre piger. Hun er helt speciel. Hun tiltrækker den ene mand efter den anden, og hun har altid en horde af mænd rendende i sin lejlighed.

Har du set ’Breakfast at Tiffanys’ vil du hurtigt opdage, at bogen har en anden slutning. Hvor filmen optimistisk viser en ung pige med psykiske problemer få det bedre, har den originale version en anden slutning. Faktisk er det svært at få sympati for den egocentrerede Holly Golightly, Capote beskriver. Jeg må dog tilføje, at Capote har en evne til at sætte en scene, så man kan fornemme rum og tid. Ulempen ved hans fortællinger er bare, at de trods den fortryllende kulisse, aldrig når det klimaks, han bygger op til.

Capote skrev for en række kvindeblade, og hans historier har ofte en snert af feminin ynde og kærlighed. Det er også tydeligt at se i bogens tre korte noveller. Blomsterhuset med den smukke prostituerede Ottilie og hendes første forelskelse, Diamantguitar om kærligheden mellem fangen, der skal afsone 99 år og 1 dag og den unge smukke mand med sin diamantguitar. Et juleminde med historien om en kærlighed mellem to venner på trods af aldersforskel.

Hvis du som jeg, godt kan lide at læse amerikanske klassikere fra midten af det 20. århundrede, er Holly bestemt en ’Must read’ bog. Og som en ekstra bonus, er den udgivet med forord af Karen Blixen.

Truman Capote: Holly, Forlaget Gyldendal, 186 sider, februar 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.