// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mhairi McFarlane: Findes der en, findes der flere
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mhairi McFarlane: Findes der en, findes der flere

Skrevet af den 3. marts 2017 – 07:45Ingen kommentarer

Edies uskyldige kontorflirt udvikler sig til en katastrofe. Nu hader hendes kolleger hende og mobningen på de sociale medier vil ingen ende tage.

For at komme væk fra hetzen indvilger hun i at tage en opgave som ghostwriter på den lækre skuespiller Elliot Owens selvbiografi. Hendes chef advarer hende dog: ”Du må for Guds skyld ikke hoppe i kanen med ham”, hvilket jo ikke burde være svært. Verdensberømte skuespillere som Elliot Owen er jo overfladiske og selvoptagede ikke? Det eneste problem er faktisk, at Owen for tiden indspiller i deres fælles hjemby Nottingham, hvor Edies temmeligt frustrerende familie bor og hvor hendes barndoms dystre minder er sværere at glemme.

Findes der en, findes der flere er en romantisk komedie i stil med Bridget Jones og Nynnes dagbog. Hovedpersonen er en lettere fortumlet single-kvinde i trediverne, der trods sin gode karriere ikke har helt styr på livet og slet ikke på kærligheden. Hendes selvbillede er forvrænget og til konstant revurdering og hendes interaktion med det modsatte køn plages af mindreværd og overanalysering. Det er alt sammen lidt svært for mig at relatere til, men det er ikke desto mindre rigtig sjovt på en ufravigelig og farce-lignende facon. Jeg lo flere gange højt, mens jeg læste, og mon ikke der findes en del kvinder derude, som godt kan se lidt af sig selv i Edie.

Det hele er ikke sjov og ballade. McFarlanes beskrivelser af voksenmobningen på Edies arbejdsplads giver et skarpt indblik i sociale mekanismer og menneskelige rænkepil samt de følelser, der følger med. Hun behandler, ud over Edies følelsesmæssige nedtur, også medløberi og de sociale mediers rolle som platform for tilsvininger og trusler. Anonymiteten på nettet giver os en chance for at sige grimme ting uden at skulle se objektet for vores vrede i øjnene. Det har befriet det konsekvensløse had. Det er temmelig stærke sager i virkeligheden og også for Edie. Hun reagerer med let social angst og selvhad, som da hun frygter, at kollegerne har ret i, at hun kaster sig over mændene – gør hun det måske ubevidst? Anonymitet og de sociale medier er også centrale i forbindelse med skuespilleren Elliot Owen, der konstant overfaldes af fans, der straks kan fortælle offentligt, hvor han befinder sig.

Desværre er oversættelsen til tider en smule kringlet og i enkelte tilfælde simpelthen dårlig, som når Edies veganer-søster brokker sig over lugten af bacon og Edie spydigt spørger, om det kan være politiet fordi ”Margot inde ved siden af kalder dem for panserne”. Der har med al sandsynlighed stået ”pigs” i originalværket, som er britisk slang for betjent, og det kunne med fordel for eksempel have være oversat til pansersvin. Som det står giver det i hvert fald ingen mening.

De sproglige problemer er for størstedelens vedkommende i småtingsafdelingen og egentlige fejl som i eksemplet ovenfor er få. Findes der en, findes der flere var en hyggelig og sjov oplevelse, som vil efterlade de fleste læsere med en følelse af taknemmelighed over venner og familie. Alt i alt en glimrende feel good-roman.

Mhairi McFarlane, Findes der en, findes der flere, HarperCollins Nordic, 431 sider, marts 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.