// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mona Høvring: Noget der hjælper
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mona Høvring: Noget der hjælper

Skrevet af den 26. februar 2017 – 08:16Ingen kommentarer

En lille perle har set dagens lys! Det har dog været en lang fødsel for den korte, men meget fine roman. Udkom på norsk tilbage i 2004 og fandt først sin vej til Danmark i efteråret 2016. Meget mærkeligt, at den kunne gemme sig så længe! Så stor tak til forlaget Lesen for at sende Noget der hjælper ud til de danske læsere.

Noget der hjælper er norske Mona Høvrings debutbog og det er hendes første oversættelse til dansk. I 2013 blev hun nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Camillas lange netter. Måske finder andre af hendes romaner også vejen hertil?

Pigen Laura er alene med sin far og sin bror. Hendes mor gik en dag langt ud i havet og kom aldrig tilbage. Livet går videre, godt hjulpet på vej af af det tætte venskab til en veninde. En dag flytter veninden med sin familie langt væk. Igen må livet gå videre. Lauras far er der ikke meget støtte at hente hos. Han er mest optaget af at fiske. Sørger måske på sin egen måde. Laura bliver ældre og hun udforsker sin egen seksualitet.

Det er hovedpersonen, pigen Laura, der fortæller historien og det er med til at fastholde læserens opmærksomhed. Man slipper hende helst ikke. Følger gerne med Laura og håber det bedste for hende. Jeg var hooked fra bogens allerførste afsnit: “Da jeg var ni år gammel lærte jeg at svømme. Det var min mor der lærte mig det i en drøm, og det var efter hun var død.” Åbningsscenen skaber spørgsmål, er fortællerens mor død? Hvorfor? Hvordan kunne mor lære Laura at svømme, hvis hun var død?

Noget der hjælper er en gribende, spændende, på samme tid intens og afdæmpet roman om store tab, om stærke venskaber, om indre styrke og usikkerhed, og om en ung piges begyndende seksualitet. Det hele er skildret så fint, så fint. Gå ikke glip af denne bog!

Mona Høvring: Noget der hjælper, Oktober 2016, Forlaget Lesen, 131 sider, Oversat fra norsk af Ditte Holm Bro.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.