// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Agner Pedersen: Glimt af et præsidentvalg
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Politik & debat, Samfund

Anders Agner Pedersen: Glimt af et præsidentvalg

Skrevet af den 3. februar 2017 – 07:54Ingen kommentarer

Donald Trump har nu sat sig i førersædet som USA’s præsident og leder af den frie verden. At det lykkedes for ham, kom bag på de fleste. Gennem valgkampen mod Hillary Clinton pegede målinger og langt flertallet af kommentatorer og eksperter på, at Clinton stod til en komfortabel sejr. Hun fik da også knap tre millioner flere stemmer end Trump, men på grund af det amerikanske valgsystem, rakte det ikke til en sejr.

Forlaget Turbine og kongressen.com har været hurtige, og udsendte i starten af januar den første bog på dansk om præsidentvalgkampen. Afsættet for bogen er, at valgkampen adskiller sig fra alle tidligere. Mange har også gættet forkert ved andre valg, men 2016-valget er ifølge redaktør Anders Agner helt særligt. Man kan bruge valget som en indgang til at forstå det moderne USA. Aldrig har nationen været så splittet, vreden så stor og grøfterne gravet så dybt. Oprøret mellem ”folket” og en abstrakt elite er brudt ud i fuldt flor.

Læseren kommer med rundt i USA fra foråret 2015, hvor Clinton annoncerer sit kandidatur. De fleste af bogens artikler er skrevet af folk, der har fulgt valgkampen, og flere af dem har rejst i hælene på kandidaterne. Bogen giver stemme til mange forskellige amerikanere, flest af dem er Trump-støtter, og deres frustrationer med de nuværende politikere og eliten skinner tydeligt igennem. Det er sympatisk tænkt og godt udført, men i længden desværre også en smule trættende. Metoden med at spørge manden eller kvinden ”på gaden” har været anvendt i talrige reportager og omtaler i TV og skrevne medier. Ved flere af bogens artikler sidder man med fornemmelsen af, at her har vi altså været før. Eksempelvis når artiklernes forfattere sidder med ligesindede og undrer sig over, at Donald Trump skulle have en chance for at vinde. Eller når et kapitel om præsidentdebatterne ikke går meget dybere end at referere, hvad ene part sagde, og hvad den anden part kom igen med.

Nogle kapitler kommer dybere. Det gælder blandt andet i en reportager fra et af valgstederne i North Carolina. Reportagen bruges til at perspektivere, hvordan myndigheder systematisk forsøger at lægge hindringer i vejen for sortes stemmeafgivelse. Den slags måtte der godt have været mere af. Bogen giver, som den første herhjemme, dog et godt overblik over temaer i valgkampen og et troværdigt billede af det splittede USA. Og som titlen viser, så er der netop tale om ”glimt”.

Glimt af et præsidentvalg, Anders Agner Pedersen (red.), Turbine, 267 sider, Januar 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.