// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Eric Jarosinski: Nein. Et manifest
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Eric Jarosinski: Nein. Et manifest

Skrevet af den 1. februar 2017 – 07:57Ingen kommentarer

@NeinQuarterly er et internationalt Twitter-hit, der nu er blevet til en bog. Det er en filosofisk inspireret twitterkonto med masser af sort humor i kort prosa, skarp samfundskritik af det vestlige aftenland og dystorpisk satire. Jeg har selv stor fornøjelse af den på Twitter.

Twitterprofilen forfattes af Eric Jarosinski, der er en tidligere lektor i tysk litteratur, kultur og kritisk teori og ifølge ham selv failed intellectual. Kontoen fremstår meget tysk – men på engelsk, og nu er næste skridt altså en bog. Det er blevet til en lettilgængeligt samling af aforismer og syleskarpe, kritiske kommentarer til alt lige fra den politiske udvikling, over menneskets ubodelige ensomhed til kulturkritik. Det er sortsyn for fuld udblæsning, det er knivskarpt og det er også morsomt og tankevækkende.

Men. For der er et men. Det er ikke helt vellykket at flytte twitterfænomenet på 140 tegn over i en papirbog. NeinQuarterly er udviklet specielt til det korte, hurtige twittermedie, og kan ikke bare rykkes over på en platform, der egner sig bedre til længere sætninger og fordybelse. Det kan selv et forord af Knud Romer ikke redde. Det er blevet til en kort bog med stor skrift og en aforistisk bemærkning på hver side. Det fænger ikke, og læst i et stræk, som man jo gør med bøger, falder aforismerne lidt til jorden. Jarosinski har desværre ikke knækket koden for at få godt twitterindhold over i det traditionelle bogmedie.

Jeg håber, at Jarosinski næste gang vil folde sine skarpe synspunkter mere ud, forholde sig til bogmediet som form i stedet for blot at trykke tweets – og så vil jeg indtil da med fornøjelse følge ham på Twitter.

Eric Jarosinski: Nein. Et manifest. 156 sider. Oversat af Anders Engberg-Pedersen, 2016. A Mock Book

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.