// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hakan Günday: Mere, mere
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Hakan Günday: Mere, mere

Skrevet af den 3. januar 2017 – 07:09Ingen kommentarer

Hakan Günday har med sit internationale gennembrud Mere, mere skrevet en rystende historie om at vokse op som vidne til de værste sider i mennesker. Er det muligt at ændre kurs, når man er søn af en morder? Vil alle børn ikke søge deres forældres accept uanset hvad? Mere, Mere er en fantastisk fortælling om, hvor vanskeligt det er at bryde sin sociale arv. Og hvor svært det er at se, hvad der er rigtigt og forkert.

Gaza bliver som 9 årig introduceret til sin fars lyssky forretning som menneskesmugler. I deres hus i en tyrkisk landsby modtager de flygtninge og opbevarer dem på et lager, inden de sendes videre til Europa. Gazas opgave er at give dem vand, mad og at gøre lageret rent til næste hold flygtninge. Ikke alle flygtningene er nemme at have med at gøre, og når man kun er et barn, kan man hurtigt komme galt afsted. Gaza oplever en række traumatiske hændelser, som ændrer alt. Det påvirker hans måde at tænke på, og han bliver mere og mere kynisk.

Da Gaza når teenageårene, er han det mest intelligente barn på sin årgang. Han får derfor et tilbud om at rejse til Istanbul for at gå på Tyrkiets bedste skole. Det nægter Gazas far at give tilladelse til. Gaza skal hjælpe til med at drive familiens virksomhed. I stedet for at protestere, begynder Gaza på sin egen bizarre uddannelse. Med flygtningene som forsøgspersoner, påbegynder han et uhyggeligt eksperiment, hvor han tester deres fysiske og psykiske grænser.

Da faderen dør og Gaza bliver alene, får vanviddet langsomt tag i ham. Hans eneste holdepunkt i kaos er en lille papirfrø, og en død flygtning Cuma, som taler til ham, når modet svigter.
Hakan Gündays beskrivelse af unge Gaza, der bliver tvunget til at være bøddel, er en grusom historie. Hele bogen igennem svinger man som læser mellem at have sympati for Gaza og foragte ham. For hvad er der tilbage af et menneske, som kun møder ondskab, had og bedrag?

Mere, mere har vundet adskillelige priser og den kommer med sit velskrevne sprog tæt ind på læseren. Hakan Gündays fortællinger ender ikke lykkeligt. Der er ingen vej ud af helvedet! Selvom du i Mere, mere bliver konfronteret med det værste i mennesket, kan jeg kun anbefale den. Indimellem er det godt ikke at kigge væk.

Hakan Günday: Mere, rere, Turbine, 380 sider, november 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.