// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lone Mikkelsen: En bedragers dagbog
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Lone Mikkelsen: En bedragers dagbog

Skrevet af den 21. december 2016 – 07:35Ingen kommentarer

Hvordan var det at være kvinde i en mandeverden i 1700-tallet? Lone Mikkelsen fortæller i En bedragers dagbog om kvinden Jeanne Baret, der forklædt som mand, kom med på den første franske jordomsejling i 1767. En rejse, der for Jeanne, forandrer alt.

Jeanne har et kærlighedsforhold til den ældre botaniker Philibert Commerson og føder deres fælles søn uden for ægteskab. Hele deres forhold er baseret på gensidig respekt og kærlighed til botanik. Da barnet er omkring et år, får Commerson den ære at komme med på den første franske jordomsejling for at indsamle planter. De er ikke gift, så Jeanne kan ikke tage med på rejsen. Hendes kærlighed til Commerson og store passion for botanik, får hende til at efterlade deres søn og rejse med forklædt som mand. Her bliver hun kaldt Jean og agerer tjenestedreng og sygeplejer for Commerson, som har brug for pleje til et sår, der ikke vil hele.

Man følger Jeanne efterhånden, som hun nedfælder sine tanker og oplevelser i en dagbog, hun skriver til sin søn. Hun fortæller om indsamling og navngivning af planter fundet på paradisiske øer, om udbrud af skørbug og andre sygdomme på skibet. Om alle de ting hun har lært af sin mor omkring planter og deres virkning. Vi hører om savnet af sønnen, og hvordan hun begynder at tvivle på sin beslutning om at forlade ham. Og om hvordan hele rejsen synes nyttesløs, da hun bliver overfaldet.

En bedragers dagbog er baseret på en sand historie og er en barsk fortælling om vilkårene for en kvinde i 1700-tallet. Hvor ualmindeligt og svært det var som kvinde at vælge karrieren fremfor familien. Man kommer som læser ind på livet af Jeanne, og de udfordringer kvinder havde dengang. Man får historien om, hvor farligt det var at være den eneste kvinde blandt mange mænd. Især når sulten og lysten trængte sig på.

Det tog mig nogen tid at finde ud af hvem Jeanne var, og hvad der fik hende til at efterlade sit barn. Dagbogsformen gør det svært at komme ind på livet af hende. Det er dog en interessant og autentisk måde at formidle historie på, og har man det for øje, bliver En bedragers dagbog en god læseoplevelse.

Lone Mikkelsen: En bedragers dagbog, Turbine, 228 sider, oktober 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.