// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nikolai Johansen: Transformationsmaskinen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy

Nikolai Johansen: Transformationsmaskinen

Skrevet af den 28. november 2016 – 07:00Én kommentar

Soldaterne dernede havde vendt sig mod befolkningen, der strømmede hen over pladsen som en rasende og panisk flok af vilde dyr. Hvordan havde de overhovedet tænkt sig at komme om bord på luftskibet? Ville de forsøge at hive det tonstunge skib til jorden med deres bare næver? Og hvad ville de gøre, når de endelig indså, at de var fortabt? Ingen tænkte, alle løb – kun styret af rent overlevelsesinstinkt.

Det er min yndlingspassage fra Nikolaj Johansens nye steampunk-roman Transformationsmaskinen. Et hæsblæsende døgn med alt for livagtige mordermaskiner, bygget som organiske væsner; edderkopper, flagermus og sågar en prustende tyr. Vores helte en revolutionær, en præst, en kriger og en ingeniør, må skiftevis flygte fra og kæmpe sig igennem maskinhorderne for at finde den ansvarlige og dermed en måde at standse vanviddet på.

Det er rigtig fedt, at hele romanen udspiller sig henover en enkelt dag, især fordi det er en af de mest begivenhedsrige, jeg nogensinde har læst. Angrebet starter i første kapitel, og hverken heltene eller læseren når på noget tispunkt at få vejret igen. Jeg er særligt begejstret for den iboende teknologidiskurs. Både den teknologikritiske og den teknologibegejstrede side af sagen belyses sagligt og overbevisende fra forskellige af bogens karakterer, og det er en både kompleks og aktuel problemstilling.

Tempoet har desværre medført, at der ikke er brugt så meget plads til beskrivelser, og jeg havde en gang i mellem lidt svært ved at forestille mig luftskibene og maskinerne. Måske garvede steampunk læsere vil finde det lettere?

Karakterbeskrivelserne er også lidt kortfattede. Den litterære devise show, don’t tell, hvor karaktererne bliver til ved hjælp af deres handlinger, i stedet for at blive fortalt direkte i teksten, kunne med fordel have været anvendt i højere grad.

Men Transformationsmaskinen er i sidste ende præcis, hvad den giver sig ud for at være: en medrivende beretning om en frygtløs kamp mellem mand og maskine.

Nikolaj Johansen, Transformationmaskinen, Calibat, 216 sider, november 2016, Steam punk fantasy til unge

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.