// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Magnus Nybrandt og Thomas Engelbrecht Mikkelsen: Drømme i tynd luft
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Tegneserie

Michael Magnus Nybrandt og Thomas Engelbrecht Mikkelsen: Drømme i tynd luft

Skrevet af den 20. oktober 2016 – 06:27Ingen kommentarer

Det er ikke mange tegneserier, der har et skrevet forord af selveste Dalai Lama. Jeg vil faktisk tillade mig at gætte på, at der er én. Og det er ”Drømme i tynd luft”.

Bogen er mere en politisk rejse end en tegneserie. Den handler om situationen i Tibet, og hvordan den danske grafiker og kaospilot, Michael Magnus Nybrandt på en cykeltur i Tibet i 1997 blev inspireret til at hjælpe det lille udsatte land med at komme til at spille sin første landskamp i fodbold nogensinde – mod Grønland.

Som sådan er historien helt igennem fantastisk. Og meget inspirerende. Den er beviset på, at en mand (eller kvinde, naturligvis) kan gøre en kæmpestor forskel, selv når personen er oppe imod rigtig store og intimiderende kræfter.

Og så alligevel. For hvad har han egentlig gjort, denne Michael Magnus Nybrandt? Siden Tibet blev invaderet af kineserne i 1950, og tusindvis af tibetanere blev voldtaget og slået ihjel, har det lille bjergrige udviklet sig til at blive et splittet land. Flere generationer af tibetanere lever i eksil i Indien eller Nepal, og de, der er blevet hjemme, lever under et stærkt kinesisk diktatur. Det er der ikke ændret på. Der skal nok også mere end en ideolog fra Danmark til.

Men det, Michael og hans makker i dette projekt, Thomas Engelbrecht Mikkelsen rent faktisk lykkedes med, er helt unikt. Og du får hele oplevelsen i ”Drømme i tynd luft” – alle modgange og medgange, alle overvejelser og baggrunden for drømmen. Det er en unik måde at blive fodret denne slags oplevelser på.

I både dramatisk form og via Michaels dagbog får vi serveret deres fantastiske oplevelser i tekst og tegninger. Og der er noget dybt fascinerende over en tegneserie, der er baseret på virkelige hændelser. Vi taler om, at han og Michael rent faktisk begav sig ud på en cykeltur – en tandemcykel, ikke desto mindre – gennem Tibet – fra Lhasa til Kathmandu i Nepal. Tror da pokker, de har oplevet en masse.

Men det er ikke selve turen, det handler om. Den var blot grobund for en drøm. Det er alle kampene for at få dette store projekt til at blive virkelighed. Det handler om 90 minutters anerkendelse af en dybt undertrykt nation. Det handler om en ung mand, der politisk bliver voksen og som på rejsen udlever en drøm og skaber håb for en hel verden. Det er altså ikke så skidt på 180 sider.

Drømme i tynd luft, Michael Magnus Nybrandt og Thomas Engelbrecht Mikkelsen, Forlæns, 180 sider, 30. september 2016.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.