// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rune Skyum-Nielsen: Jakob var her – Bogen om Ejersbo
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Rune Skyum-Nielsen: Jakob var her – Bogen om Ejersbo

Skrevet af den 8. september 2016 – 07:23Ingen kommentarer

Rune Skyum-Nielsen har arbejdet på sin biografi om Jakob Ejersbo i seks år, og der er kommet en meget stærk og medrivende fortælling ud af det langvarige projekt.

Bogen er en fortælling, mere end den er en egentlig traditionel biografi. Fortælling fordi, Skyum-Nielsen ikke anlægger en alvidende synsvinkel, men stykker sit portræt sammen af mange små brudstykker. Det er gode venner og kærester, familie og forfatterkolleger, der kronologisk beretter om Ejersbos liv og virke.

Læseren følger ham fra barnsben, er med i Tanzania, og tilbage igen til Nordjylland og København. Vi er vidner til nedture og fortvivlelse og til gennembruddet med romanen Nordkraft. Og med til det fortvivlende kapløb, kampen mod kræften, som Ejersbo tabte som kun 40-årig. ”Jakob var her” giver et nuanceret og personligt billede af en sammensat person med et brændende ønske om og talent for at skrive.

”Jakob var her” bliver et fængslende portræt, ikke alene af hovedpersonen, men også af den gruppe mennesker, han omgav sig med. Flertallet af dem er utilpassede, de dyrker musik, vil gerne skrive og eksperimenterer med stoffer og indtager rigelige mængder alkohol. Og så giver bogen ikke mindst også et portræt af mennesker, der rejser ud i verden og helliger sig projekter i den 3. verden. Den førstnævnte gruppe var i centrum i Ejersbos store gennembrudsroman, ”Nordkraft”. Den sidste gruppe blev spiddet hensynsløst i trilogien om Afrika, der udkom efter forfatterens alt for tidlige død.

I Afrika-trilogien er det især konsekvenserne for de udrejsendes børn, som Ejersbo skildrer. Livet for børnene og de unge mennesker i Tanzania, hvor Ejersbo tilbragte en del af sin barn- og ungdom, var præget af rodløshed, forældresvigt og splittelse. Det er næppe skildret lige så uafrysteligt af nogen anden forfatter.

Det tjener Skyum-Nielsen til ære, at han ikke har ladet sig forblænde af forfatterskabet, eller den mytologisering, Ejersbos død som 40-årig kunne fremmane. Skyum-Nielsen har et godt blik for de mindre sympatiske sider ved Ejersbo, herunder at han næsten hæmningsløst og snylteragtigt bruger oplevelser i vennekredsen, som afsæt for sine historier. Også selv om det til tider udleverer de mennesker, der var tættest på ham.

Et sidste fascinerende aspekt ved biografien, er dens detaljerede beskrivelse af den proces, der ligger bag Ejersbos romaner og noveller. Det er et kollektivt arbejde, hvor venner, udvalgte forfatterkolleger og professionelle fra branchen kommenterer og sparrer med forfatteren.

Om der virkelig er tale om Bogen om Ejersbo vil fremtiden vise. Men det er svært at forestille sig en bedre og mere velskrevet samlet fortælling om dette på en gang flagrende og dybt dedikerede unge menneske med en glubende appetit på forfattergerningen.

Rune Skyum-Nielsen: Jakob var her – Bogen om Ejersbo. Gyldendal. 464 sider. 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.