// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hilary Mantel: Wolf Hall
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Historisk roman, Roman

Hilary Mantel: Wolf Hall

Skrevet af den 9. september 2016 – 07:51Ingen kommentarer

Henrik d. 8. og hans seks koner er et populært emne i øjeblikket. TV-serien The Tudors og Phillippa Gregorys bøger om det dramatiske 1500-tal i England har også åbnet et dansk publikums øjne for den farverige og dybest set tragiske konge, der reformerte sit land, forargede Europa ved at forskyde sin dronning Katarina af Aragon og henrettede to af sine koner.

Inden for det tema er den Man Booker-pris belønnede Wolf Hall i den absolut allerbedste ende. Hovedpersonen er hverken kongen eller hans kvinder, men derimod hjernen bag den engelske reformation, Thomas Cromwell.

Cromwell var et mishandlet barn af en grovsmed og dermed en fremmed fugl ved det engelske hof, hvor adel betød mere end talent. Han arbejdede sig usædvanligt op til en position som kongens højre hånd ved hjælpe af gode evner, brutalitet og en evne til at indgå alliancer med vigtige mennesker. Wolf Hall er fortællingen om hans vej til magt og ære.

Cronwell er en omdiskuteret og mangefacetteret personlighed i engelsk historie. Som overbevist lutheraner bruger han Anne Boleyn til at fremme et opgør med den katolske kirke – og hun bruger ham til at nå tronen. Alligevel var han til det sidste loyal over for sin forgænger kardinal Wolsley.

Han skyr ingen midler for at nå sine mål, også selvom han må alliere sig med magtgale adelige og en hensynsløs konge, men han vil ikke bare magten for magtens skyld. Han sætter alt på spil for sin tro, men han er samtidig brutal og en skamløs politiker.

Wolf Hall er en fascinerende og tankevækkende roman om en af de mest afgørende perioder i den engelske og europæiske historie. Den er absolut værd at læse, men kræver at man kender bare lidt til Tudorerne. En del af romanens magi er nemlig den lurende katastrofe, såvel Anne Boleyn som Thomas Cronwell ikke kan undslippe: den manglende prins.

Wolff Hall
er første del af en trilogi. Anden del hedder Magten på dansk, mens tredje del endnu ikke er udkommet, heller ikke på engelsk.

Hilary Mantel, Wolf Hall, 2010, 615 sider, People’s press. Oversat fra engelsk af Svend Ranild

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.