// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Miriam Toews: Søster
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Miriam Toews: Søster

Skrevet af den 2. august 2016 – 07:28Ingen kommentarer

Søster er en perle til mit skatkammer af bogoplevelser. Det er sådan en fin fortælling om kærlighed, relationer og familiebånd. Den handler om, hvor langt man vil gå for et andet menneske i kærlighedens navn – og hvor meget man kan bede om.

Hovedpersonerne er Yoli og Elf, to søstre som er meget forskellige men alligevel meget tætte. Elf er en berømt koncertpianist, som rejser verden rundt med stor succes. Hun er gift med en mand, der forguder hende. Så alt burde være godt, men er det ikke. Hun har et sart sind og koncerterne giver hende både glæde og tager meget energi. Hendes liv er præget af depressioner, som måske er en arv fra faderen. Han endte med at begå selvmord.

Yoli er den diametrale modsætning, med et robust sind. Hun er forfatter til en serie om en rodeoheltinde, men drømmer om at skrive en ’rigtig’ litterær bog – som hun da også er startet på. Den bærer hun rundt med sig i en plasticpose. Hun har to teenagebørn med to forskellige mænd og ligger i skilsmisse med den ene. Hendes liv er rodet, men det hænger trods alt sammen.

De to søstre er vokset op i et lille canadisk mennonitter-samfund med de regler, der nu en gang er der. Men med forældre, som også brød reglerne, for fx er musik bandlyst, men de gik med til at Elf fik et klaver, så hun kunne dyrke sit talent.

Elf har tidligere forsøgt at begå selvmord, og hun forsøger det igen. Hun bliver indlagt på et psykiatrisk hospital, og hele familien samles, for at hjælpe Elf igennem krisen. Yoli gør alt hvad hun kan, for at give Elf livsgnisten igen. Men hvad gør man, når ens elskede søster i bund og grund ikke ønsker at leve længere – og egentligt er ked af, at hun blev fundet i tide til at hendes liv blev reddet? Når det hun beder om er hjælp til at afslutte livet?

Miriam Toews behandler emnet med både empati og humor, så emnet ikke bliver for tungt, men stadig med alvorsfuld indsigt i både det sarte sind og et hospitalsvæsen, som måske ikke altid er gearet til netop det sarte sind. Bogen Søster en af de romaner, som jeg aldrig glemmer. Jeg kan kun sige tak for en meget fin fortælling.

Miriam Toews, Søster, Forlaget Tiderne skifter, 260 sider, dansk udgave juni 2016, oversat af Ninna Brenøe

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.