// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sanne Gram Fadel: Farvel, mit Syrien
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » International Politik, Krige, Samfund

Sanne Gram Fadel: Farvel, mit Syrien

Skrevet af den 5. juli 2016 – 11:36Ingen kommentarer

DR-studieværten og tidligere Mellemøst-korrespondent for Jyllands-Posten, Sanne Gram Fadel, har skrevet en fængslende men samtidig bedrøvelig fortælling om tre syriske flygtninges historie.

Sanne Gram Fadel har mødt flygtningene i Danmark efter at de har taget flugten fra deres hjemland. De tager hende og os læsere med tilbage til det blomstrende og forholdsvis fredelige Syrien i årene inden borgerkrigen brød ud i 2011. Vi får den grufulde fortælling om livet under borgerkrigen set fra den helt almindelige syrers side. Og vi får fortællingen om flugten over Middelhavet, op gennem Europa til Danmark.

“Farvel, mit Syrien” giver nogle af de mange tusinde flygtende syrere, som er kommet til Danmark de senere år, en stemme. En stemme til at fortælle deres historie. Til at give os andre et indblik i hvad det vil sige at leve i et land i borgerkrig. Hvad det vil sige at tage flugten fra sit elskede hjemland ud i en fremmed og til tider barsk og fjendtlig verden uden nogen sikkerhed for at det vil gå godt.

Bogen kan naturligvis ikke måle sig med virkelighedens verden og selvom man læser sætningerne flere gange, så kan det være svært at forstå omfanget af de grusomheder og den usikkerhed og frygt, som de tre hovedpersoner beskriver. Men Sanne Gram Fadel gør et godt forsøg på at bringe flygtningenes historie videre. Det er partsindlæg, hvor vi alene får de tre flygtninges version af sagen. Men så længe man holder sig det for øje, så gør det ikke så meget. Så er det den vare vi får her. Den mere objektive version kan vi få så mange andre steder.

Sanne Gram Fadels kollega, Cavling Pris-vinderen Puk Damsgård, har skrevet en rigtig god beretning fra Syrien baseret på hendes oplevelser under adskillige rejser i det borgerkrigshærgede land. I den sammenhæng udmærker “Farvel, mit Syrien” sig ved ikke “blot” at være en vestlige journalists beskrivelser og observationer. Det er de mennesker, der har oplevet hele forløbet fra fred og fordragelighed over krig til et liv på flugt, som fortæller. Og det virker ekstra stærkt.

Samtidig trækker Sanne Gram Fadel linjerne op med hensyn til udviklingen på den storpolitiske scene og den danske politiske scene parallelt med de tre hovedpersoners fortællinger. Det giver et godt mix mellem de meget nære, personlige historier og de overordnede linjer.

Sanne Gram Fadel: Farvel, mit Syrien. Gyldendal, 2016. 279 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.