// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helge Kastrup: Under
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Helge Kastrup: Under

Skrevet af den 10. juli 2016 – 07:13Ingen kommentarer

I Under fortæller Helge Kastrup om sine oplevelser med et skjult folk, der lever under jorden i København. Historien foregår i 1995, hvor han til daglig underviste i matematik og fysik. Han blev kontaktet af sine, indtil nu, hemmelige venner da der, højst usædvanligt for det ellers harmoniske underjordiske samfund, blev begået et mord. En mand er blevet skudt, og døren til det vinduesløse gerningssted er låst indefra.

Gåden om det aflåste rum er en klassisk krimitrope, kendt fra for eksempel Agatha Christies Hercule Poirots Jul – hvor er det pudsigt, at Kastrup netop skulle opleve dét. Derudover blev han også indviklet i indtil flere romantiske intriger og plots, mere eller mindre selvforskyldt og mere eller mindre aktivt deltagende. Med sit romantiske krimiplot som fundament, er Under en usædvanlig blanding mellem det traditionelle og det utraditionelle. En autobiografisk og romantisk krimi under Københavns overflade med pistoler og drømmetydning.

Selve opklaringsdelen er tandløs. Der står ikke rigtigt noget på spil, og ingen virker særligt interesserede i at finde gerningsmanden. Kastrup er selv mest fascineret af at løse gåden om den låste dør og i at besvare de andre spørgsmål, der løbende opstår i forbindelse med opklaringen. Karaktererne omkring ham, primært de underjordiske og hans familie, kommer heller ikke til deres ret, men forbliver bogen igennem groft udklippede menneskeskabeloner. Men det kan naturligvis skyldes, at han ikke har ønsket at udlevere det underjordiske samfund ved at gøre beboerne for genkedelige, når de bevæger sig op på overfladen.

Trods det træge plot gled bogen alligevel hurtigt ned. For i modsætning til de andre står Kastrup selv lysende klart i teksten. Og i stedet for plot serveres hans filosofiske overvejelser, politiske og kulturelle holdninger samt menneske- og verdenssyn med let intellektuel arrogance, der kun sjældent bliver kværulantisk. Jeg svælgede i den kulturelle og musikalske name-dropping, og nød fuldt ud at diskutere og til tider skændes med hovedpersonen inde i hovedet imens jeg læste.

Jeg synes Under er romantisk, og at den præsenterer nogle virkeligt gode pointer i forhold til aktuelle politiske problemstillinger, først og fremmest flygtningekrisen. Derfor fortjener den at blive læst som sin helt egen bog i stedet for en krimi blandt andre krimier.

Under, Helge Kastrup, Ulven og Uglen, juni 2016, 259 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.