// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karim Miské: Arabisk jazz
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Karim Miské: Arabisk jazz

Skrevet af den 6. juli 2016 – 07:55Ingen kommentarer

Hvad sker der, når en ung krimifanatisk araber i det 19. arrondissement i Paris pludselig opdager, at hans overbo er blevet myrdet? Det er selve basen for fortællingen i Karim Miské’s ”Arabisk jazz” – en titel, der i øvrigt ganske kort inde i bogen giver rigtig god mening.

”Arabisk jazz” er en krimi med flere krøller, end jeg kan huske nogensinde at have oplevet i andre kriminalromaner. Og med krøller mener jeg det, de på den anden side af dammen kalder ’twists’. Om du er til kærlighed, excentrisme, dagdrømmeri, politik, raceproblemer, globetrotteri eller – nåh ja – en god, solid kriminalhistorie, så får du det hele serveret her. Og så er vi ikke engang begyndt at tale om den måde, bogen er skrevet på.

19. arrondissement er et parisisk arbejderkvarter, hvor et væld af religioner lever side om side, uden at det til dagligt byder på større problemer. Ahmed Taroudant bliver dog kastet på en emotionel rutchebanetur af de helt store, da hans overbo Laura bliver myrdet, og han selv bliver en af de hovedmistænkte. Politiduoen Rachel Kupferstein og Jean Hamelot bliver sat til at finde gerningsmanden, men de aner vist ikke hvilket hvepsebo, de nu stikker hånden ned i.

Bogen er skrevet i et nærmest hypnotisk rum af velvære, og selv stærke hændelser og hårde oplevelser bliver præsenteret med ynde og en voldsomt sikker pen. Karim Miské, som oprindeligt er født i Elfenbenskysten men voksede op i Paris leverer en fortælling, der skriger på mere. Hør bare denne sætning:

”Til deres store overraskelse har de det som om, der er tre, der står i spidsen for efterforskningen, ikke to. En ashkenazisk jøde, en sværmerisk bretoner og en tvangsneurotisk araber. Rabarberkvarterets dream team. Men de kommer ikke uden om at spille deres roller som henholdsvis strømere og mistænkt.”

Men sidder du – som jeg – også tilbage med våde øjne og en længsel efter mere, så må du lede længe. ”Arabisk jazz” er nemlig Miské’s debutroman. Til gengæld vandt den ham en Grand Prix de Litterature Policière, og den blev nomineret til CWA International Dagger i 2015, da den udkom på originalsproget.

Nyd den, og sug især til dig Miské’s evne til at virkeliggøre sine hovedpersoners stærkeste personlige træk og lade dem påvirke handlingen. Bogen er mere menneskelig end mange mennesker, jeg har mødt – og jeg glæder mig til at møde flere. Skriv, Miské. Skriv.

Arabisk jazz, Karim Miské, Rosinante & Co., 327 sider, 12. maj 2016.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.