// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Halfdan Pisket: Dansker
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel

Halfdan Pisket: Dansker

Skrevet af den 20. april 2016 – 07:40Ingen kommentarer

Dansker er tredje graphic novel i serien, der er baseret på Halfdan Piskets fars liv som desertør, flygtning, pusher og weekendfar.

I seriens første bind, Desertør, er han en ung mand i en lille landsby i det Tyrkisk/Armenske grænseland. Stridighederne mellem landene betyder ikke kun, at han lider flere personlige tab, men også at han indkaldes som værnepligtig. Hans familie betyder alt for ham, så da hans far bliver syg, stikker han af fra hæren for at besøge ham, men ender i stedet under tortur i et militærfængsel.

Andet bind hedder Kakerlak. Det er det øgenavn, John Pisket får i Danmark, fordi han er umulig at komme af med, hvilket både de danske myndigheder og rivaliserende bander må finde sig i. Han er flygtet til Danmark, for at få gæstearbejde, men alt går galt. Hans eneste trøst er hashen, der dulmer sorgen og hans epilepsi samt hans eneste danske ven Tavse, med hvem han tager til Christiania for selv at blive pusher.

I Dansker er John på overførselsindkomst, men han supplerer flittigt ved hjælp af sit hashsalg. Han føler sig fremmed, selvom han har boet i Danmark i størstedelen af sit liv, og selvom han mest af alt ønsker en hverdag med sin skilsmissefamilie, er det umuligt for ham at slippe væk fra sit kriminelle liv.

Tegneserierne kan læses hver for sig, men de to første bind giver læseren en større forståelse for John, og hvorfor han er som han er. Jeg vil bestemt anbefale at man læser alle tre.

Halfdan Pisket har selv illustreret dem, udelukkende i sort/hvid, hvorfor de i første omgang kan forekomme en smule undervældende. Men det er kun til historien begynder at bore sig ind i hjertet på dig. John Piskets historie er så rå og rørende, at billederne er nødt til at være afdæmpede, ellers ville det simpelthen være for meget. Til gengæld er billederne fulde af informationer til at supplere teksten med, og historiens fremgang afbrydes nu og da med psykedeliske billeder fra Johns drømme, epilepsianfald og tanker, og der kommer Piskets streg for alvor til sin ret. To kapitler fortælles på fremragende vis fuldstændigt uden tekst.

Det er en ualmindeligt barsk fortælling, men der er uden tvivl mange mennesker med lignende historier, der vil nikke genkendende til den, og vi andre kan uden tvivl lære noget. Derfor, læs den!

Halfdan Pisket, Dansker, Marts 2016, 155 sider, Forlaget Fahrenheit

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.