// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Bugge Kold: Land i datid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jesper Bugge Kold: Land i datid

Skrevet af den 15. april 2016 – 07:18Ingen kommentarer

Jesper Bugge Kold fik et flot gennembrud først i Danmark og nu også i udlandet med ”Vintermænd”. Det var fortællingen om to brødres gradvise forråelse under nazisternes rædselsregime. I ”Land i datid” springer vi nogle år frem i tiden, men også her er der tale om en epoke, hvor 2. verdenskrig har sat dagsordenen.

Afsættet for handlingen er det delte Berlin med kold krig og overvågning i østtyske DDR. Peter Körber er den begejstrede ung-kommunist, der bliver stasi-agent. Med stor iver registrerer han og videreformidler oplysninger om både potentielle modstandere af det kommunistiske styre og om dem, der udtaler sig kritisk eller i det hele taget opfører sig anderledes end normerne foreskriver.

Ved bogens start bliver Körber slået ihjel. Hvem der udfører udåden, får man at vide, men først på bogens allersidste sider. Det er dog hverken drabet eller opklaringen heraf, der bærer bogen igennem. Det gør derimod hans søns, Andreas, jagt på at finde ud af, hvem Peter egentlig var. Faderen og sønnen har kendt hinandens eksistens, men aldrig hinanden. Nu står Andreas og har arvet faderens lille lejlighed i Berlin. Det passer ham godt at komme væk fra et opløst parforhold og specialesumpen i København. Men det passer ham bestemt ikke godt at finde ud af, at faderen var agent for Stasi. En gemen forbryder, i Andreas’ øjne. Sammen med sin tyske kusine Bea trænger han længere og længere ind bag sin egen og Beas families historier, og det medfører bitre erkendelser og dramatiske konsekvenser for dem begge. Parallelt med Andreas’ og Beas jagt på sandheden, ruller Bugge Kold faderens historie ud i realtid i det grå, kolde kommunistiske samfund op gennem 70’erne og 80’erne, helt ind til DDR’s kollaps, som også medfører, at Körber kollapser. Alt han troede på forsvinder, han står med et land i datid og frygter fremtiden.

Bugge Kold fremmaner flotte billeder og spændende skæbner fra såvel den gang Berlin var delt, som fra den nye og moderne by, som så mange danskere er kommet til at holde af. Plottet er velgennemtænkt og gennemført, det hele virker særdeles godt researchet, og der kan ikke være meget tvivl om, at ”Land i datid” er en bog med fremtiden for sig. Således har Amazons udlandsafdeling allerede købt verdensrettighederne, og mon ikke også, at et salg af filmrettigheder kan være på trapperne.

Læs anmeldelsen af Vintermænd her.

Jesper Bugge Kold: Land i datid. Turbine.337 sider. 2016 April.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.