// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Bugge Kold: Vintermænd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jesper Bugge Kold: Vintermænd

Skrevet af den 26. september 2014 – 07:48Ingen kommentarer

En mangeårig interesse for 2. Verdenskrig førte journalist og bibliotekar Jesper Bugge Kold på sporet af en historie, om hvordan almindelige tyskere blev hvirvlet ind i den nazistiske malstrøm. Og det er jo netop et af de store spørgsmål – hvordan kunne et kulturelskende folkefærd falde for de folkeforførende og manipulerende nazistiske ledere i en sådan grad, at det førte til den tyske nations undergang?

Vi følger de to brødre Karl og Gerhard, der lever i Hamborg. De bliver gradvist involveret i den nazistiske bevægelse. Det sker ikke frivilligt, men deres moralske kompas er ikke stærkt nok til at de kan holde fast i deres overbevisning. Den ene bror er afhængig af at kunne afsætte tøj fra sin tøjfabrik. Den anden underviser på et lokalt universitet og da det bliver afsløret, at han har udtalt sig nedsættende om nazismen, får han valget mellem at blive indrulleret i Gestapo eller blive sendt i koncentrationslejr.

Begge brødre stiger i graderne. Karl bliver forsyningsofficer ved fronten, mens Gerhard bliver medansvarlig for jødetransporter og ender som kommandant i en koncentrationslejr. Grænsen mellem ondt og godt skrider for dem begge, og ved krigens afslutning vælger de hver sin flugt. Her skal afslutningen ikke afsløres.

Bugge Kold har researchet grundigt og skrevet en glimrende bog om, hvordan almindelige tyskere kan være blevet en del af nazismens massebevægelse. Det er en barsk fortælling, men der bliver ikke smurt unødvendigt på. Man kommer godt ind under huden på de to, og sidder tilbage med det væsentlige spørgsmål, om hvordan man egentlig selv ville have reageret i samme situation. Og dermed lykkes romanen jo rigtig fint, for når man kan komme i tvivl om sin egen reaktion, kan man også leve sig ind i det dilemma som mange tyskere stod i i årene op til og under 2. Verdenskrig.

Jesper Bugge Kold, Vintermænd, Turbine, 395 sider, August 2014.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.