// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Claus Bundgård Christensen, Niels Bo Poulsen og Peter Scharff Smith: Waffen-SS. Europas nazistiske soldater
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Claus Bundgård Christensen, Niels Bo Poulsen og Peter Scharff Smith: Waffen-SS. Europas nazistiske soldater

Skrevet af den 8. april 2016 – 11:35Ingen kommentarer

Over bogens 785 sider giver forfattertrioen en kronologisk og detaljeret gennemgang af Waffen-SS’ historie og organisationens ideologiske afsæt.

Waffen-SS var den militære gren af sikkerhedspolitiet SS, skabt af Heinrich Himmler, indenrigsminister og en af Hitlers mest betroede medarbejdere. Vi møder også soldaterne ude i marken, og i den afsluttende del kan man stifte bekendtskab med nogle af dem, der selv i dag er fascinerede af og holder liv i minderne om det, mange anser for at være Hitlers elitehær.

Men hvorfor er der egentlig brug for så grundig en beskrivelse af en organisation, der er en af de mest forbryderiske i det 20. århundrede? En organisation, der grusomt forfulgte anderledes tænkende og som i koldt blod udryddede hundrede tusinder af mennesker, civile så vel som soldater. Det er der faktisk flere gode grunde til, og en af de vigtigste er måske netop, at nogle holder liv i et forvrænget billede af organisationen og dens gerninger. Og så er det bare en spændende historie for alle med interesse i 2. Verdenskrig.

Waffen-SS startede som en lille bevægelse, hvis vigtigste opgave i 1930’erne var at passe på Hitler. Da 2.Verdenskrig startede var Waffen-SS vokset, i konkurrence med andre grene af hæren. Heinrich Himmler opbyggede den som en idelogisk jernnæve, med politisk skolede og fanatiske nazister, der opfattede sig som en racemæssig elite. I løbet af krigen ændrer Waffen-SS sig. Den rene ariske hær forandrer sig, så de hundredetusinder af soldater i 1944-45 er en broget, multikulturel forsamling, helt i modstrid med den selvforståelse og det billede, der er skabt i omverdenen. Frem mod krigens afslutning bliver drenge og krigsfanger tvunget med Waffen-SS i krig, og det er fanatiske SS-enheder, der myrder tyske medborgere, som ikke længere tror på den tyske sejr i krigens afsluttende faser.

Bogen er velfortalt og meget detaljeret. Konklusionen står stærkt og veldokumenteret: Waffen-SS var lige fra sin fødsel en samling mordere, der aktivt medvirkede i folkedrab. Allerede i september 1939 nedskydes jødiske fanger, senere massakreres engelske fanger, og fra sommeren 1941 gennemføres en række forbrydelser mod menneskeheden på Østfronten. Det er på den baggrund svært at forstå, at danskere den dag i dag klæder sig ud som SS-soldater og leger krig og soldater i de Nordsjællandske skove. Det er et af bogens eksempler på, hvordan mulige vrangforestillinger om SS holdes i live. Og forhåbentlig er det den historieløshed, som forfatternes grundige indføring i organisationens historie kan modvirke.

Claus Bundgård Christensen, Niels Bo Poulsen og Peter Scharff Smith: Waffen-SS. Europas nazistiske soldater. Gyldendal. 784 sider. November 2015.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.