// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jytte Grådal: En drøm af en mammut
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Jytte Grådal: En drøm af en mammut

Skrevet af den 7. februar 2016 – 07:20Ingen kommentarer

I børnebogen En drøm af en mammut giver Jytte Grådal et bud på, hvordan læring også kan se ud. Det behøver nemlig slet ikke være kedeligt at lære om fortiden. En god historie går aldrig af mode, og Grådal bruger netop fortællingen til at pakke det faktuelle stof ind i.

Grådals bog er delt i to. Bogens primære del er en lille fortælling med faktuelle anslag. Den handler om de tre meget forskellige videnskabsmænd: den tynde distræte amerikaner Joe, den glade russer Ivan og den hyggelige Cornelius, som er fra Holland. De har fået til opgave at lede efterforskningen på fundet af en mammut, der er indfroset i Sibiriens kolde landskab.

Palæontolog Niels Bonde har stået for bogens anden del. Her giver han en mere nøgtern og faglig beskrivelse af mammutten og forskningen om den. I faktateksten er der både store og små kasser med ekstra information. Denne del af bogen er opdelt i to med en faktadel og en ordliste, samt to forklarende illustrationer. Derudover er bogen illustreret med sort/hvid illustrationer af Anne Søndergaard og et enkelt kopi af et oliemaleri af Lis Kohl.

Det er både en sjov og sød bog. Søndergaards illustrationer er ikke lige min stil, men jeg kan sagtens se, at tegningerne er fine og søde. En del er lavet som små tegneserier, og det fungerer rigtig fint. Men personligt fortrækker jeg, at der er farver på børnebøger. Bogens faktadel er lidt rodet. Den faktuelle tekst om mammutten er både interessant og let at læse, men forskellen mellem tekstboks og hovedtekst er ikke stor nok, og ordlisten er et mysterium for mig. Desuden ville faktadelen være hjulpet bedre på vej med endnu flere illustrationer.

Men det er en fin bog om mammutten og dens historie. Det er ikke nogen stor fortælling, men den giver indblik både i mammutten, og i hvordan forskerne finder frem til viden om den. Sprogligt mangler fortællingen en smule nuance for at læsningen flyder lettere. Til gengæld synes jeg, at Grådals genrehybrid – både skønlitteratur og faglitteratur – er en god præsentation af nogle faglige problemstillinger.

Jytte Grådal, En drøm af en mammut, April 2011, Forlaget Siesta.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.