// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kate Atkinson: En gud i ruiner
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kate Atkinson: En gud i ruiner

Skrevet af den 19. december 2015 – 07:35Ingen kommentarer

En sjælden gang sidder jeg tilbage med en helt speciel god fornemmelse, når en bog er læst færdig, og der går flere dage, hvor den fylder og der ikke er plads til andre bøger. Sådan en bog er En gud i ruiner skrevet af Kate Atkinson. Den er simpelthen så smuk, rørende og meget velskrevet med et helt specielt twist. Det er en af de få bøger, som jeg vil læse igen om nogle år.

Hovedpersonen er Teddy, som vi følger fra han er en lille dreng på gåtur med sin faster Izzy til han er en meget gammel mand. I Teddys univers befinder sig barndomskæresten Nancy, hans forældre, hans søster Ursula, hans svigerforældre, hans datter Viola og børnebørnene Sunny og Bertie.

Romanen springer elegant fra den ene tid til den anden, så vi det ene øjeblik er i 1925, hvor Teddy er barn, det næste øjeblik i 1943, hvor han er pilot på bombefly og dernæst til årene efter krigen med ægteskab, lærerjob og Violas fødsel – og så tilbage igen.

Både Teddy og Nancy arbejder som lærere efter 2. verdenskrig, og Nancy er meget glad for sit matematiklærerjob. Teddy trives ikke på samme måde med det arbejde. Med de forskellige tilbageblik og spring ind i fremtiden afdækkes Teddys liv og alle dem, der følger ham. Det som først fremstår som et mysterium, får vi siden en forklaring på og omvendt. Som da Teddy ikke forstår Nancys små ture med overnatninger og han tænker: ”Vis mig dine mellemregninger, Nancy…”. Senere får han og vi forklaringen.

Beskrivelserne af bombetogterne under 2. verdenskrig og de vilkår piloter, navigatører og skytter arbejdede under, når de fløj på bombetogter er gribende. Kate Atkinson skriver i sin kommentar, at hun har læst meget på emnet, og det mærkes på den gode måde.

Romanen er som en skattekiste, hvor jeg kan blive ved med at dvæle ved de enkelte detaljer både fortællermæssigt, sprogligt og historiemæssigt. Kate Atkinson har tidligere skrevet bogen Liv efter liv, som handler om Teddys søster Ursula. Bøgerne er uafhængige af hinanden, men jeg skal helt sikkert læse den også. Du kan læse Kristas anmeldelse af Liv efter liv her.

Kate Atkinson, En gud i ruiner, Gads Forlag, dansk udgave oktober 2015, oversat af Vibeke Houstrup

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.