// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Poul Duedahl og Ulrik Langen: Nattens gerninger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Coffee Table-bog, Historie

Poul Duedahl og Ulrik Langen: Nattens gerninger

Skrevet af den 17. juni 2015 – 16:16Ingen kommentarer

De fleste af os vil kende udtrykket ”i nattens mulm og mørke”. Meget af det, der ikke tåler at blive set, foregår efter, at mørket er faldet på: fester, ballade, forbrydelser, utroskab og meget andet, som dagslyset kan risikere at bade i et alt for klart lys.

Historikerne Poul Duedahl og Ulrik Langen har redigeret og bidraget til en slags nattens kulturhistorie med 16 forskellige fortællinger. Det er gjort på en letforståelig og meget velfortalt facon. Ydermere kommer bogen i et stort og lækkert coffee-table format med et væld af fine illustrationer.

Det er nattens gerninger fra 1500-tallet og frem til 1900-tallets start, der er fokus på. Hvad lavede danskerne egentlig, når mørket faldt på, og man ikke lige kunne tænde for et lyshav som i dag? Ifølge bogen var det her, at konventionerne og normerne faldt. Kirkens og autoriteternes stramme kontrol blev afløst af friere samvær.

Det var også om natten, at tyve og røvere, prostituerende og fulderikker kom frem. Der blev arbejdet hårdt på at skaffe brød til morgendagen, lort og lig blev kørt bort på kærrer af natmændene, mens det pæne borgerskab hyggede sig i teatrene og mødtes til maskeballer. De mørke timer gav også anledning til fordybelse, læsning og bønner. Og det var også her man for alvor kunne blive bange. Det fortæller Charlotte S. Hansen om i et afsnit om overtro. Sex, barske og til tider grusomme røverier og natvægternes rolle er også emner for selvstændige afsnit.

Med ”Nattens gerninger” er der kastet et fint lys over et upåagtet stykke dansk kulturhistorie.

NATTENS GERNINGER, Redaktører: Poul Duedahl og Ulrik Langen. 324 sider. Gads Forlag.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.