// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Williams: Butcher’s Crossing
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

John Williams: Butcher’s Crossing

Skrevet af den 27. maj 2015 – 07:30Ingen kommentarer

Sidste år udkom John Williams ”Stoner” for første gang på dansk. Dens store succes har nok været medvirkende til, at vi nu er så heldige også at få ”Butcher’s Crossing” oversat.

I bogen gennemspilles en af de dominerende myter i amerikansk selvforståelse og kultur. Nemlig at det er i ekspansionen mod vest og i mødet med vildmarken, at det særligt amerikanske opstår. Det er her den gamle verdens snærende bånd rives i stykker, og her emigranten for alvor bliver amerikansk.

I Butcher’s Crossing er det den unge Will Andrews, der forlader Boston og det fine Harvard-universitet for at drage mod vest og lære det sande Amerika at kende. Med sig har en god sum penge, som han har arvet, og for dem arrangerer han en bisonjagt. Handlingen udspilles i 1873, og her er de millionstore bisonflokke ved at være nedslagtet. Men i byen Butcher’s Crossing får Will kontakt til jægeren Miller, der er sikker på, at der er masser af bisonokser i en fjerntliggende dal oppe i Colorados bjerge. Sammen med to andre mænd drager de af sted på en udmattende og dødsensfarlig rejse under Kansas’ bidende sol og den frysende kulde i bjergene. Men de finder okserne og nedslagter flere tusinde af dem. Jagten bliver som en besættelse for Miller, og da de overraskes af den fygende sne i bjergene, må de overvintre, før hjemrejsen kan begynde.

Kampen mod det lurende vanvid og kuldedøden er skildret intenst og uhyre detaljeret. Skildringen er nærmest filmisk i sin detaljering, men der er også store, billedrige sekvenser i beskrivelserne af det amerikanske landskab og af menneskene, der forsøger at klare sig.

Vi er milevidt fra de romantisk-sentimentale western-skildringer af livet ude i grænselandet. I Butcher’s Crossing er dramaet mere eksistentielt. Williams ønsker blandt andet at søge svar på spørgsmålet om, hvad der holder mennesket oppe i de mest ekstreme situationer.

Williams kan skrive så støvet kildrer i næsen om kap med stanken fra de døde bisoner. Samtidig kommer han helt ind under huden på sine hovedpersoner, så man lider med dem i deres kamp for at vende hjem med skind for mange tusinde dollars. Om det lykkes, skal ikke afsløres her. Køb bogen og få svaret – det er hjertegribende læsning.

Butcher’s Crossing. John Williams. Lindhardt og Ringhof.Oversættelse: Mich Vraa. 329 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.