// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karsten Hermansen og Søren Lyngbjørn: Sørens Somalia
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Karsten Hermansen og Søren Lyngbjørn: Sørens Somalia

Skrevet af den 18. april 2015 – 07:59Ingen kommentarer

Den danske styrmand Søren Lyngbjørn blev fra januar 2011 til april 2013 sammen med fem andre danske og filippinske søfolk holdt fanget af gidseltagere i 838 dage i Somalia. Flere andre bøger har berørt den lange gidseltagning, men ”Sørens Somalia” er Søren Lyngbjørns egen version af begivenhederne under den lange tilfangetagelse fortalt til historikeren Karsten Hermansen.

De tidligere bøger har af gode grunde kun beskrevet begivenhederne på afstand samt fokuseret på rederiets rolle i sagen. Med ”Sørens Somalia” kommer vi for første gang helt derud hvor det skete og hører fra gidslerne selv, hvordan det var. Og det var ikke for børn. Det var uhumsk, benhårdt og opslidende. Solen, varmen, de uhygiejniske forhold og usikkerheden omkring hvad gidseltagerne kunne finde på og hvor man havde dem.

”Sørens Somalia” er ikke overraskende en medrivende fortælling, der givet et meget detaljeret indblik i hvad der foregik. Man kan dog undre sig over detaljegraden i Sørens fortælling. Kan han virkelig stadig huske så mange detaljer? Det kan han tilsyneladende. Forfatterne tager dog forbehold for eventuelle forglemmelser og fortrængninger.

Selv om bogen er medrivende, så kan man ikke lade være med at finde den en anelse triviel i længden. Gidslerne flyttes rundt i Somalia en gang imellem, men for det meste er det bare nød, elendighed og lidelse i skyggen.

Når det er sagt, så er det interessant for alle os, som fulgte gidseltagningen gennem blandt andet Ekstra Bladets massive mediedækning, at få en af hovedpersonernes egen version af sagen. Vil man også/i stedet have tingene sat i perspektiv og have historien om rederiet og forhandlingerne med, så kan bogen “Det beskidte spil” af journalist Eva Damsgård anbefales. Den har vi anmeldt her.

Karsten Hermansen og Søren Lyngbjørn. Marstal Søfartsmuseum, 2014. 190 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.