// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: Joyland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Stephen King: Joyland

Skrevet af den 12. marts 2015 – 07:56Ingen kommentarer

Den unge Devin Jones skal bruge et job i sommerferien fra University of New Hampshire. Det finder han i forlystelsesparken Joyland i North Carolina. Året er 1973, og parken er befolket af en broget samling af ansatte, og så en stor flok unge sommeransatte, som Devin skal være en del af. Under jobsamtalen får Devin at vide, at en ung kvinde for nogle år siden blev fundet myrdet i forlystelsen Horrorhuset, og at hendes spøgelse ind i mellem bliver set i forlystelsen. Det pirrer Devins nysgerrighed, men der går noget tid inden han rigtigt begynder at fatte interesse for spøgelset og dets historie.

Det meste af sommeren koncentrerer han sig om arbejdet i parken og om de venner, han får blandt de andre sommeransatte. Men da sommeren slutter, vælger han at tage et sabbatår fra universitetet for at arbejde i Joyland sammen med de tilbageblevne ansatte, og nu begynder spøgelset at få en større indflydelse.

Bagsiden på bogen lover gys og gru, men hertil er der nu for lidt fokus på spøgelser og mordere og for meget fokus på Devins egen historie.

Joyland er primært en historie om Devins rejse fra ung til voksen, og de oplevelser, han har undervejs, som hjælper ham på vej på rejsen. At der er indbygget en krimihistorie og et spøgelse i bogen virker sekundært i forhold til Devins rejse fra ung til voksen, og fungerer mere som en måde at bringe ham sammen med nogle for ham signifikante mennesker, end det gør som historiens pointe. Men det fungerer fint som helhed. Historien er fortalt af selvsamme dreng mange år senere, da han er kommet op i 60’erne. Fortælleformen giver historien et let melankolsk skær, som klæder den godt. Det får fortællingen til at fremstå som en refleksion over det, der var begyndelsen på et langt liv.

Joyland er ikke en synderligt lang eller kompleks historie, men den holder en fin balance i sin fortælling om rejsen fra dreng til mand til ældre mand, med de erfaringer, der kommer igennem et langt liv. Tingene set i bagklogskabens klare skær, kan man vel sige.

Læs først og fremmest bogen for at se Devin Jones blive voksen, og kun sekundært for godt gys. Gys er der nemlig kun begrænsede mængder af, men Devins historie er nu fin nok i sig selv.

Stephen King, Joyland, Hr Ferdinand, marts 2015, 320 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.