// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elvis Peeters: Tirsdag
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Elvis Peeters: Tirsdag

Skrevet af den 1. marts 2015 – 12:51Ingen kommentarer

Forlaget Turbine præsenterer her lidt af en sjældenhed. En belgisk roman oversat til dansk, skrevet af en rockmusiker. Romanen er nomineret til flere priser, så alt i alt spændende.

Vi følger hovedpersonen gennem en dag, med hans rutiner, tanker om et langt liv levet i Belgien og Congo. Manden registrerer og fortæller følsomt om sit liv med to koner, som han har elsket og værnet om. Under den enes sygdom gør han alt, hvad der står i hans magt for at lindre kvindens barske skæbne, der ender i døden. Men lige med et, som et smæld fra en revolver, ændrer fortællingen sig, da vi stifter bekendtskab med, hvordan manden i teenageårene, gik forrest i en gruppevoldtægt af en jævnaldrende pige.

Herefter sendes han væk, til den belgiske koloni Congo for at arbejde på en farm, ejet af et familiemedlem. Her går det efterhånden ganske lystigt for sig med hyppig druk, storforbrug af kvinder, og da de indfødte gør oprør mod den belgiske kolonimagt, slutter han sig til de mest bestialske oprørere. Hjemme i Belgien igen ender han som småkriminel langturschauffør, også her med hang til kvinder, også gerne dem, der tager sig betalt for en hurtig omgang.

Bogen er ikke behagelig læsning og især en historie fra Congo om voldtægt og nedslagtninger på en lille missionsstation er decideret væmmelig. Beskrivelsen af kolonilivet i belgisk Congo er klinisk præcist i diagnosen af, hvordan man udbytter en nation og skalter og valter med de lokale undermennesker. Men det er svært at regne ud, hvad bogen egentlig har på hjerte. Har forfatteren et ønske om at fremstille en følelsesløs psykopat for læseren? Er den et protestråb mod kolonialisme? Der er lidt af hvert, men helt medrivende bliver det ikke. Dertil er fortællestilen for nøgtern og den første tredjedel af bogen for kedelig.

Elvis Peeters: Tirsdag, Turbine, Oversat af Kirsten Rahbek, 186 sider, 2015.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.