// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Kronika: Berlins undergang
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Jakob Kronika: Berlins undergang

Skrevet af den 22. februar 2015 – 07:35Ingen kommentarer

Fra 1932 til 1945 var Jacob Kronika korrespondent i Berlin for blandt andet Flensborg Avis. Så han oplevede på første hånd den tyske hovedstads euforiske begejstring over nazismen i 30’erne, befolkningens voldsomme afsavn under krigen, og mareridtet ved byens undergang i foråret 1945. Nu har Lindhardt og Ringhof udsendt hans øjenvidneskildring, dagbogsoptegnelserne fra de voldsomme år.

Bogen udkommer med et fremragende forord af filosoffen Peter Tudvad, bosiddende i Berlin. Han minder os om, hvorfor erindringerne om krigen skal holdes i live. Der ligger fortsat hundredevis af ueksploderede bomber i den Berlinske undergrund, som dukker op under vejarbejder eller andre udgravninger og risikerer at lemlæste og dræbe. Sådan er det også med krigens erfaringer. ”De må ikke glemmes og gemmes af vejen, men skal til stadighed erindres og inddrages i det beredskab, vi som mennesker altid må have, hvis vi ikke vil risikere, at lidenskaberne igen eksploderer mellem os.”

Som følge af sin opvækst blandt det tyske mindretal i Slesvig-Holsten havde Kronika tysk statsborgerskab frem til april 1945 Det gav ham sammen med en række andre udenrigskorrespondenter god mulighed for at være i dialog med førende nazister og for at deltage i det sociale – ofte ganske festlige liv – som journalisterne jævnligt blev tilbudt. Man fornemmer gennem bogen en understrøm af skyldfølelse over denne tilknytning til magthaverne.

Mange af iagttagelserne fra hverdagen i Berlin er rystende nøgterne, og de vidner om den absurde situation. Flere og flere erkender, at krigen er tabt og håber, at byen hurtigst muligt bliver indtaget, så mareridtet kan få en ende. Heroverfor står fanatiske og virkelighedsfornægtende hard core nazister, der prædiker, at sejren er nær trods modgang, og at alle, der ikke vil kæmpe, er forrædere. Dem gør man kort proces med – Kronika støder jævnligt på Berlinere, der endte deres dage for enden af en løkke.

Efter at have gennembrudt byens forsvar, og indtaget den sønderbombede rigshovedstad, internerer russerne journalister og andre internationale borgere i en lejr uden for Moskva. Her sidder Kronika i tre måneder, før han kan vende hjem til Danmark. Desværre er det kun ganske få af hans dagbøger, der er bevaret for eftertiden, da han under en personlig krise brændte mange af sine optegnelser. Men dem, der her er gengivet, åbner døren op til et af de vigtigste brændpunkter i 2. verdenskrig. Man fornemmer levende desperationen og undergangstemningen i den by, som mange danskere nu opleves som fristed og feriedestination.

Jakob Kronika, Berlins undergang, Lindhart og Ringhof, 318 sider, 2015.