// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Simon Seebag Montefiore: En vinternat
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Simon Seebag Montefiore: En vinternat

Skrevet af den 8. september 2014 – 10:37Ingen kommentarer

En gang i mellem er man så heldig at få en bog mellem hænderne, hvor siderne bare suger én ind. Sådan er det med En vinternat. Jeg læste de knap 500 sider på otte timer, stort set uden at lægge den fra mig. Fantastisk underholdning, store følelser og smerte, tragedie og lykke klemt ned i fortællingen fra sommeren i Moskva i 1945.

To unge mennesker fra samfundets politiske elite bliver skudt og dræbt midt under den stort anlagte sejrsparade, der markerer Ruslands sejr i 2. Verdenskrig. De unge mennesker er med i en hemmelig loge, der dyrker kunsten og romantikkens store forfattere. De opfører passager fra deres yndlingsromaner, herunder en duel, men nogle bytter teaterpistolerne ud med den ægte vare, og så går det galt. De forkælede overklassebørn har levet livet farligt, uden at være klar over det. Der er en risiko ved at sværme for andet end kommunismens hårde og firkantede paroler. Da de havner i Lubjankafænglset, går virkeligheden op for dem. Deres beskyttede tilværelse er blevet byttet ud med tæv, sult og trusler. For det magtfulde hemmelige politi og efterretningsvæsen har fået færten af en sammensværgelse. Og med den lugt i næsen skys der ingen midler for at få tilståelsen ud af de mistænkte – uanset om de så er børn, teenagere eller voksne.

Montefiore har to bøger bag sig om Stalin og Stalintidens Rusland, så man må forudsætte, at han har indgående kendskab til den verden, han her bruger i et delvist fiktivt univers. Delvist, fordi historien bygger på sandfærdige hændelser og skæbner, som væves mesterligt sammen. De unge forsøger at finde en anden vej end den foreskrevne. Det gør ingen ustraffet i datidens Rusland. Et sandt rædselsregime slår ned på bare en lille mistanke om komplot. Samfundet virker gennemsyret af paranoia og tilfældig udstødelse, vold og død. Der er tilsyneladende kun meget lidt godt i denne verden, regeret af diktatorer, sadister og voldsmænd. På trods af de barske omstændigheder kan kærligheden dog spire, men mange gange rives spiren brutalt op og ødelægges.

Simon Seebag Montefiore, En vinternat, Gads Forlag, 488 sider, September 2014, Oversættelse: Lærke Pade

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.