// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anthony Beevor og Artemis Cooper: Paris efter befrielsen 1944-1949
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Anthony Beevor og Artemis Cooper: Paris efter befrielsen 1944-1949

Skrevet af den 5. september 2014 – 09:19Ingen kommentarer

Beevor har som få andre skrevet detaljeret om 2. Verdenskrig. I dette værk fokuserer han sammen med sin kone på Paris efter befrielsen.

Bogen udkom første gang for 10 år siden, men er nu oversat til dansk i en revideret udgave. Som et kuriosum er Artemis Cooper barnebarn af Duff Cooper, der var britisk ambassadør i Paris fra befrielsen til 1947. Han skulle efter sigende have været noget af en levemand med smag for det parisiske natteliv. Om det er fra ham, parret har lært de parisiske cafeer, klubber og barer at kende, vides ikke. Men det er imponerende så mange beværtninger og underholdningsetablissementer, der bliver nævnt i dette værk.

Den vidunderlige by og dens beboere havde det mildest talt ikke godt i de første krigsår. Der var blodige opgør med stikkere, håndlangere og politikerne fra Vichyregimet, nazisternes marionetdukker, som styrede den ubesatte del af Frankrig fra 1940-42. Der var fødevaremangel. Der var kamp om magten mellem kommunister og borgerlige, strejker og voldelige oprør. Oven i det hele var der skammen over at være blevet løbet over ende af tyskerne, og nu, efter krigen at være dybt afhængig af hjælp fra USA.

Beevor og Cooper kommer vidt omkring og inddrager både kulturlivet og de politiske sfærer. Navnene på hundredevis af politikere, kulturpersonligheder og forretningsfolk fyger over siderne, og man skal holde tungen lige i munden for at følge med. Det går stærkt og er til tider ved at blive en smule overfladisk. Men samtidig kan forfatterne dykke ned i en stemning og formidle billeder fra de parisiske gader og livet i dem, så slående at man næsten kan indsnuse byens dufte og føle, hvor intenst det må have været at leve der.

Det bliver Marshall-hjælpen, amerikanernes gigantiske økonomiske indsprøjtning i Europa, der for alvor får Paris på benene igen, men det sker ikke med franskmændenes ubetingede jubel. Den amerikanske materialisme og overflod, vækkede dengang som nu mistænksomhed og stærk skepsis. Trådene fra krigens år og til vores egen tid er flot vævet i bogen, som indfanger såvel den sociale, politiske og kulturelle historie i de dramatiske efterkrigsår i Paris’ omtumlede historie.

Anthony Beevor og Artemis Cooper, Paris efter befrielsen 1944-1949, Lindhart & Ringhof, 495 sider, 2014, Oversat af Anders Juel Michelsen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.