// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jon Helt Haarder: Performativ biografisme. En hovedstrømning i det senmodernes skandinaviske litteratur
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Opslagsværk, Videnskab

Jon Helt Haarder: Performativ biografisme. En hovedstrømning i det senmodernes skandinaviske litteratur

Skrevet af den 20. maj 2014 – 07:37Ingen kommentarer

Det er efterhånden ikke sjældent, at forfattere i den moderne litteratur sætter deres egen autentiske person på spil i litteraturen som modspil til de sproglige konstruktioner, der ellers befolker deres skønlitterære værker. Lektor ved Syddansk Universitet Jon Helt Haarder har navngivet denne genre Performativ biografisme.

Og hvis der er noget, der kan få folket op af stolene, så er det afsløringer – helst pinlige, inderlige og erotiske af slagsen. Genren ligger i et skel mellem fiktion og virkelighed, hvor forfattere som Claus Beck-Nielsen, Karl Ove Knausgårds og ikke mindst Jørgen Leth kan nævnes, så ved folk vist godt, hvad det handler om.

Er det så autentiske værker? Jaaa og neeej! Det er lidt som med enhver anden skønlitteratur: en blanding. Og faktisk er det, det helt forkerte spørgsmål at stille. Jon Helt Haarder spørger i stedet til, hvordan de biografiske elementer i litteraturen former vores oplevelse af virkeligheden og af fiktionen. Haarder kalder forfatterens rolle for semionautisk. Groft sagt er forfatterrollen et produkt af de kulturelle forhold. Det centrale er, at her får receptionen af bøgerne også indflydelse på fortolkningen af værkerne, fordi bøgerne rækker ud over fiktionens grænser og hele tiden spiller på litteraturens relationelle kvaliteter.

I bogens første kapitel gennemgås Haarders performativ biografisme via de anknytninger genren har til det litteraturvidenskabelige forfatterbegreb. Bogens egentlige genstandsfelt er Michael Strunge, Villy Sørensen, Jørgen Leth og Claus Beck-Nielsen, som læses ud fra en variation af forskellige tekster både af forfatternes egne værker, men også med perspektiveringer til andre værker og forfattere, så man kommer vidt omkring.

Hvad end man synes om Haarders performative biografisme-begreb og hans analyser af værkerne, så er det en særdeles spændende bog. Meget lærerig for den der vil vide noget om de indre forhold og kampe, som har udspillet sig i litteraturens verden både i og uden for den almene offentligheds bevågenhed. Der er stof til eftertanke og massevis af diskussionsmateriale. Haarder skriver fyldende, forklarende, letlæseligt og dynamisk, så selvom det er kompliceret teori og indviklede forhold, der skitseres, bliver det ikke en tung klods. Læs den og bliv klogere på litteratur.

Jon Helt Haarder, Performativ biografisme. En hovedstrømning i det senmodernes skandinaviske litteratur, Gyldendal, Maj 2014, 320 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.