// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Roberto Saviano: ZeroZeroZero – Hvordan kokain styrer verden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erhvervsliv, Historie, Samfund

Roberto Saviano: ZeroZeroZero – Hvordan kokain styrer verden

Skrevet af den 15. maj 2014 – 07:06Ingen kommentarer

Siden den italienske forfatter og journalist Roberto Saviano i 2006 skrev sin første bog Gomorra har han levet under den italienske stats beskyttelse. Bogen var et rasende angreb på den napolitanske mafia, den blev filmatiseret og udgivet i 50 lande. Men mafiaen svarede igen og truede Saviano på livet. Derfor beskyttelsen.

I sin nye bog retter Saviano sit blik mod kokainen og dens bagmænd. Hvis man skal tro ham, er det potente jetset-narko nærmest blevet hver mands eje. I sin nye reportagebog følger han stort set alle led i kokainens vej fra den fattige kokabonde til stoffet udbydes til salg rundt om i verden. Afkastet er gigantisk, og den organiserede kriminalitet opererer med uhørt brutalitet især i Mexico og en række Sydamerikanske lande.

70.000 mennesker er omkommet i Mexicos narkokrig, i én mexicansk by tæt på den amerikanske grænse begås der 2.000 narkorelaterede mord hvert år, og der produceres mere end 1.000 tons ren kokain om året – i Danmark er værdien af et gram cirka 500 kr. Alt i alt synes krigen mod kokain-kartellerne tabt, og som en krølle på halen nævner Saviano, at amerikanske elitetropper hyres af kartellerne, så kokainen frit kan strømme til det vigtige amerikanske marked.

Bogen springer i tid og rum, og der nævnes et hav af organisationer og personer involveret i kokain-produktion, distribution og handel. Det ville have været en styrke, hvis bogen havde gengivet nogle af de mange oplysninger i et diagram, så man lettere kunne følge med.

Stilen er personlig, sproget svulmende og til tider er der lige lovlig meget lommefilosofi. Men det er en imponerende og skræmmende gennemgang af kokainens sejrstogt verden over.

Roberto Saviano, ZeroZeroZero – Hvordan kokain styrer verden, Gyldendal, 448 sider, Oversættelse: Lorens Juul Madsen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.