// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Oldrup: 45 myter og halve sandheder fra verdenshistorien
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Thomas Oldrup: 45 myter og halve sandheder fra verdenshistorien

Skrevet af den 27. februar 2014 – 07:52Én kommentar

Var FBI’s mangeårige overhoved John Edgar Hoover transvestit? Er prostitution verdens ældste erhverv? Og bar middelalderens bødler virkelig sorte hætter? Det er nogle få af de mange myter og halve sandheder, som historiker og forfatter Thomas Oldrup underkaster en faktuel og underholdende analyse.

Oldrup har fundet mange myter fra verdenshistorien frem til os. Når man har læst hans bog, fremstår mange af myterne som sejlivede vandrehistorier, og man må spørge sig selv – hvorfor pokker har jeg, og måske mange andre, kunnet opfattet dem som troværdige og sandfærdige? Svaret gives ikke i bogen, men Oldrup er dygtig til at formidle fascinationen, og det er vel netop det, der er grunden til, at man hopper på limpinden. For det er gode historier, og de kan bestemt ikke alle afskrives eller ignoreres.

Der er jo noget om snakken, f.eks. i historien om stjernejournalisten Henry Morton Stanley, der kæmper sig frem til Tanganyikasøens bred, til en lille landsby. Her står han overfor den mand, han havde ledt efter i månedsvis, og udbryder. ”Dr. Livingstone, I presume”. Måske har han sagt det, måske ikke. Frasen optræder ikke i dagbog, men i et brev skrevet et år efter mødet. Og dermed er der vel tale om en halv sandhed, som imidlertid ikke gør fortællingen mindre fascinerende.

Det er et fint træk ved bogen, at Oldrup forsyner hver af de 45 myter med en kildehenvisning, hvor man kan læse mere. ”45 myter og halve sandheder fra verdenshistorien” er hyggelig og opbyggelig læsning.

Thomas Oldrup: 45 myter og halve sandheder fra verdenshistorien, Informations Forlag, 174 sider, 2013.

Én kommentar »

  • Bjarke Kringelhede siger:

    Nu er jeg ikke færdig med bogen, men umiddelbart synes jeg nærmest den indeholder flere fejl end myterne, hvilket må siges at være ret uheldigt.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.