// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ole Sønnichsen: Rejsen til Amerika
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Ole Sønnichsen: Rejsen til Amerika

Skrevet af den 16. januar 2014 – 07:58Ingen kommentarer

Bortset fra nogle anarkister og kriminelle, som var blevet tvunget til at rejse, så var det drømmen om et bedre liv, der lokkede de fleste udvandrere fra Danmark til Amerika i perioden fra 1850 til 1920. Antallet af udvandrere var enormt – cirka 300.000 rejste, og det svarede til 10 procent af Danmarks samlede befolkning.

I ”Rejsen til Amerika” møder vi nogle af dem, der skabte sig et liv i Amerika. Flertallet klarede sig med nød og næppe, et fåtal nåede helt til tops.

Sønnichsen formidler baggrundsviden om det amerikanske samfund i perioden, kombineret med en række skildringer af danske emigranter, og så fylder sejlturen over Atlanten godt i bogen. Der er mange spændende skæbner, men det virker som om, at Sønnichsen er blevet så fascineret af alt det materiale han har gravet frem i arkiverne, at han lidt mister sin kritiske sans. For selv om man har klaret den lange rejse, er det ikke alle og enhver, der har lige fængende historier.

Bogen er også en kende rodet, idet man springer rundt fra levnedsforløb, breve, artikler og aviser til perspektiverende afsnit om samtidens Amerika. Men Sønnichsen fortjener anerkendelse for den store research og det engagement, som bærer bogen frem. Det er den første dokumentariske skildring af den massive udvandring fra Danmark, og på trods af svagheder, vil jeg glæde mig til at læse næste bind.

Ole Sønnichsen: Rejsen til Amerika. Drømmen om et nyt liv. 319 sider. Gyldendal. 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.