// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Olsen: En bygning slår revner – Socialdemokratiet og det folkelige Danmark
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Samfund

Lars Olsen: En bygning slår revner – Socialdemokratiet og det folkelige Danmark

Skrevet af den 26. november 2013 – 07:35Ingen kommentarer

Alting var bedre i 1990’erne med Nyrup ved roret. Sat på spidsen, så er det konklusionen i samfundsdebattøren Lars Olsen dissekering af Socialdemokratiet dengang og nu.

Med mange gode konkrete eksempler og stor analytiske indsigt formår Lars Olsen på fornem vis at trække linjerne op og på overbevisende facon forklare Socialdemokratiets krise og det skifte i den folkelige opbakning, som i høj grad har fremkaldt denne krise.

Partiet mangler ganske enkelt tidligere tiders folkelige forankring. Et faktum, som Lars Olsen blandt andet dokumenterer med en klokkeklart og fremragende konkret eksempel fra Ærø samt fra portrætter af personer med mange års tilknytning til partiet.

Populært sagt, så er det blandt andet fraværet af et lokalt fagforeningshus med kopimaskine, som i høj grad har været med til at rykke folket og Socialdemokratiet længere og længere væk fra hinanden. Disse huse var tidligere at finde ude lokalt og sikrede partiet og fagbevægelsens forankring og tilstedeværelse. Nu er husene nedlagt og fagforeningerne har samlet deres afdelingskontorer i de større byer. Kombineret med akademiseringen af partiets kreds af tillidsfolk og folkevalgte er det her at en stor del af forklaringen på partiets manglende folkelige opbakning og faldende medlemstal skal findes.

Desuden formår Lars Olsen dygtigt og knivskarpt at kridte forskellene op mellem den krisepolitik Nyrup og Lykketoft førte i starten af 1990’erne og den krisepolitik Thorning og Corydon har ført de seneste år. I og for sig ikke nogen ny historie. Men Lars Olsen formår at gå et lag længere ned end dag-til-dag nyhedsdækningen tillader og stiller klart forskellene op over for hinanden.

Lars Olsen har gennem de seneste seks år skrevet en stribe af debatbøger, der sætter en række samfundsemner til debat på en grundig og velargumenteret facon. Det gælder blandt andet bogen ”Eliternes Triumf” fra 2010, som vi tidligere har anmeldt her på bogblogger.

Lars Olsen: En bygning slår revner – Socialdemokratiet og det folkelige Danmark. Gyldendal, 2013. 232 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.