// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Olsen: Eliternes triumf – da de uddannede klasser tog magten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Samfund

Lars Olsen: Eliternes triumf – da de uddannede klasser tog magten

Skrevet af den 16. maj 2010 – 21:47Ingen kommentarer

Samfundet styres af en overklasse, som kommer længere og længere væk fra den almindelige danskers hverdag. Det påvirker i høj grad den politiske dagsorden. Det er kort fortalt pointen i Lars Olsens nye bog. Med solide analytiske evner skærer Olsen sin pointe ud i pap ved minutiøst at gennemgå adskillige sider af samfundet. Politireformen, kommunalreformen, erhvervsskolereformen og uddannelsessystemet generelt er bare nogle af de sider af samfundet, som påvirkes af den “akademisering” af samfundet, som Olsen fører bevis for i højere og højere grad lægger sig som en dyne over os alle.

Med en meningsmåling som solidt datagrundlag analyserer Olsen sig frem til tre herskende klasser: Erhvervseliten, DJØF-laget og kultur- og uddannelseseliten. Det er dem/os, der styrer samfundet og samfundsindretningen baseres i højere og højere grad på de tre klassers egne erfaringer fra de trygge villakvarterer i storbyerne og fra middagsselskaberne hos hinanden. Og mindre og mindre på erfaringerne og problemerne hos den almindelige dansker.

Lars Olsens første bog, Den nye ulighed, handlede om de nederste 15 procent af befolkningen. Denne bog handler om de øverste otte procent og hvordan de glider længere og længere væk fra os/de andre. Mest markant er det i Folketinget, hvor kun to(!) MF’ere bor almennyttigt – noget som over en mio. danskere gør. Så er det ikke så underligt, at problemerne i de sociale boligbyggerier kan ligge politikerne meget fjernt. Og blandt de yngre MF’er er erfaringer fra det rigtige arbejdsmarked en sjældenhed. Noget, som i sidste ende påvirker den politik de fører.

“Eliternes triumf” er en særdels velskrevet øjenåbner, hvor Lars Olsen i et meget letforståeligt sprog gør os opmærksom på et stadigt større samfundsproblem. Han formår på fornem vis at sætte sine “findings” ind i perspektiv i forhold til det aktuelle politiske landskab. Han argumenterer velunderbygget for, at det blandt andet var den øgede akademisering af Socialdemokratiet, der i 90’erne var med til at flytte partiet væk fra de gamle kernevælgere. De søgte så over til Venstre og Dansk Folkeparti med systemskiftet i 2001 til følge.

Et solidt håndværk fra Lars Olsen og en bog, som fortjener at blive læst.

Lars Olsen: Eliternes triumf – da de uddannede klasser tog magten. Sohn 2009. 250 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.