// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Yahya Hassan: Yahya Hassan
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Yahya Hassan: Yahya Hassan

Skrevet af den 16. november 2013 – 07:562 kommentarer

Jeg har aldrig været interesseret i digtsamlinger. Jeg blev ikke engang specielt tændt, da jeg som ung blev præsenteret for Michael Strunges forfatterskab.

Men al den opmærksomhed der været omkring Yahya Hassan gjorde mig så nysgerrig, at jeg bare måtte opleve ham på årets BogForum. Hold da op! Lad mig bare sige: Jeg var ikke den eneste, der efter at have hørt ham læse op fra sin digtsamling tussede hen på Gyldendalstanden for at få fingrene i et eksemplar af bogen.

Yahya Hassan er født i 1995. Han er vokset op i Århus og har efter sigende en noget rodet baggrund med erfaring i livet på pædagogiske opholdssteder, har set arresthuse indefra og har hapset lidt af hvert fra uskyldige medmennesker.

Forfatteren skildrer et liv på kanten. En opvækst med vold, svigt og kriminalitet. Og en barndom splittet mellem den danske kultur og den forældrene har haft med fra deres hjemland. En rastløshed, en rodløshed, en energi der omsættes til alt muligt lort – og som også har bragt ham i stand til at skrive.

Digtsamlingen er let at læse. Sproget er frisk og meget ungdommeligt på den fede måde. Teksterne giver et interessant og læseværdigt indblik i et liv, der er anderledes end flertallet af digtsamlingens læsere. Om digtene er selvbiografiske eller om forfatteren har brugt inspiration fra venner, fætre og bekendte er ikke umiddelbart til at vide. Muligheden for fri fantasi er vel også til stede?

Digtamlingen er intens og gribende, alt andet end kedelig og kan læses af alle – uanset om man i øvrigt er til digtsamlinger. Så gør det – læs den!

Yahya Hassan, Yahya Hassan, Digte, Gyldendal, Oktober 2013, 169 sider.

2 kommentarer »

  • Aksel Madum siger:

    YAHYA HASSAN: YAHYA HASSAN.
    Årets mest omtalte digtsamling – med foreløbig 48.000 eksemplarer – uhyre for en digtsamling, men succesen er lige så uhyre fortjent. En 18-årig med palæstinensisk baggrund – og så sin helt egen tone, både når han skriver og læser op. Knækprosa med en vrede som EMINEM: “Frygten for Far var som en totempæl i mit røvhul”. “Jeg skider i bukserne i Guds navn”. “For nylig slog Far min søster ned på åben gade. Hun er muslim, gift, men separeret hos kommunen, så hans kone er enlig mor på bistandskontoret”.
    Og så kan han skabe neologismer: flergræderi, tosmøgsensomhed. Anbefales på det varmeste.

  • […] Du kan læse anmeldelse af hans første digtsamling her. […]

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.