// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bill Bryson: 1927: One summer in America
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Idehistorie, På engelsk, Roman

Bill Bryson: 1927: One summer in America

Skrevet af den 18. november 2013 – 07:06Ingen kommentarer

bill-bryson-one-summer-ukKan man slå ned på et bestemt år og en helt bestemt årstid – og ud fra det tage temperaturen på et helt land? Det kan Bill Bryson, som de fleste nok mest kender fra hans En kort historie om næsten alt – den underholdende, oplysende og velskrevne fortælling om de sidste 300-400 års videnskabelige gennembrud og opfindelser.

Bill Bryson startede ellers som forfatter af rejsebøger, men har heldigvis bevæget sig over i sin helt egen genre, hvor han med vid, humor og blik for historiens absurde detaljer kan tage ethvert emne og gøre det vedkommende og spændende. Få andre kan i hvert fald så underholdende fortælle anekdoter om Einstein og småskøre engelske opfinder-adelsmænd.

I 1927 laver han samme trick. For selvom en del af bogen handler om baseball, et emne jeg måske har brugt samlet set 10 minutter på før jeg læste 1927, så kan han (næsten) holde en fanget.
Men sommeren 1927 var meget mere end baseball. Det var også året, hvor Charles Lindberg krydsede Atlanterhavet i sit temmelig usikre fly (adskillige prøvede samme år men forsvandt som regel sporløst på havet), Al Capone var på toppen af sin kriminelle løbebane og hvor Amerika var i en næsten naiv vækstperiode. Samtidig var det forbudstid, en begyndende kommunistforskrækkelse, anarkistangreb og en tid hvor de amerikanske præsidenter var meget anderledes end i dag.

Hele den sommer – med kig frem og tilbage i tiden – bruger Bill Bryson på at tage pulsen på Amerika i mellemkrigstiden. Og formår at skabe et billede af den hektiske tid, som også F. Scott Fitzgeralds Den store Gatsby (fra 1925) rammer så glimrende.

Bedst af alt så sidder man, som med Brysons andre historiske og tematiske bøger, tilbage med en fornemmelse af at forstå et område, en tid eller en række begivenheder.
Så er du nysgerrig på hvordan mange af de myter, som er en del af det moderne Amerika, opstod – så skal du kaste dig over 1927: One summer in America. Du kommer klogere og godt underholdt ud på den anden side.

Læs også Bill Brysons glimrende At Home – om 100 års hæsblæsende udvikling for vores oldeforældre.

Bill Bryson, 1927: One summer in America, Doubleday, 560 sider, oktober 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.