// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bo Lidegaard: Landsmænd. De danske jøders flugt i oktober 1943
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Politik & debat, Samfund

Bo Lidegaard: Landsmænd. De danske jøders flugt i oktober 1943

Skrevet af den 11. november 2013 – 07:43Ingen kommentarer

Hvordan lykkedes det for 8.000 jøder og deres pårørende at flygte til Sverige i oktober 1943, og dermed undgå den uhyggelige skæbne, der overgik millioner af jøder i de andre lande, den tyske krigsmaskine tromlede hen over?

Det er det spørgsmål, som Bo Lidegaard ønsker at besvare med sin bog. Og svaret er ganske entydigt. Det er den ellers så ofte udskældte samarbejdspolitiks fortjeneste. Kombineret med det danske folk, der i de afgørende måneder billedligt talt slog ring om jøderne, protesterede over for tyskerne og hjalp de potentielle ofre til udlandet. Det er på sin vis et provokerende entydigt svar, idet andre historikere har problematiseret dette billede mange gange, blandt andet med afsæt i, at mange jøder blev hjulpet til Sverige mod betaling af ublu summer til grådige fiskere.

Samarbejdspolitikkens store fortjeneste var ifølge Lidegaard, at tyskerne var bange for, at en voldsom fremfærd mod jøderne ville føre til, at de vigtige fødevareforsyninger fra Danmark til Tyskland ville blive stoppet. En anden delforklaring er, at ledende nazister ganske enkelt var begyndt at få en anelse om, at krigslykken nok var ved at vende. Og en skånsom behandling af de danske jøder ville måske give dem selv lidt bedre chancer efter et krigsnederlag. Derfor blev dørene hos de danske jøder ikke smadret, når der ikke kom nogen ud og åbnede. Derfor blev de cirka 500 tilfangetagne jøder ikke sendt til dødslejre. Derfor blev jødisk ejendom ikke konfiskeret. Og derfor fik udvalgte Socialdemokrater et praj om, at der var en stor aktion på vej, så de kunne nå at advare jøderne.

LANDSMÆND er velskrevet, og der er mange hjertegribende skildringer af flugten til Sverige, usikkerheden og angsten. Lidegaard tror på det gode i mennesket, og det er al ære værd, men det betyder også, at bogen bliver lidt vel entydig i sin tiltro til samarbejdspolitikken og de gode viljers sejr.

Bo Lidegaard: Landsmænd. De danske jøders flugt i oktober 1943. 512 sider. Politikens Forlag. 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.