// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Günter Grass: Når løget skrælles
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Günter Grass: Når løget skrælles

Skrevet af den 1. marts 2008 – 23:15Ingen kommentarer

Når et løg skrælles, driver det tårer frem, som slører blikket, står der på bagsiden af Günter Grass‘ selvbiografi. Der er meget at græde over for Grass, der efter et langt liv som ivrig debattør, erklæret socialdemokrat og meget succesrig forfatter (med sommerhus i Danmark) har besluttet at smide (nogle af) kortene på bordet og berette om sin ungdom og tidlige manddom under og efter den store krig, der har haft så stor betydning for hans liv og forfatterskab.

Günter Grass er opvokset i det daværende Danzig i Tyskland – byen, der blev polsk efter krigen. Med den baggrund er det hverken nyt eller underligt, at 2. verdenskrigs rædsler har fyldt en del i det nobelprisbelønnede forfatterskab.

Til gengæld gemmer løget på mange hemmeligheder, der kun langsomt og efter nøje overvejelser lader sig pille frem af forfatteren. Som 17-årig meldte han sig frivilligt til Waffen SS, og oplevede en smule af afslutningen på 2. verdenskrig inden han blev såret. Det er bogens største afsløring, men det er bestemt ikke kun for dén afsløring, man skal læse den.

De sidste måneder af krigen er glimrende beskrevet med den unge soldats øjne. Hvordan frygten for de fremadrykkende russer kun blev overgået af frygten for at blive henrettet som desertør efter hele hans deling var udslettet. Hvordan han måtte skifte uniform for at overleve, så han ikke blev pillet ud som SS’er. Hvordan krigen fandt sin afslutning og Danzig blev ødelagt og hans familie fordrevet – uden han var der, uden han kunne vide hvilke rædsler de russiske soldater påførte hans familie og især hans søster.

I årene efter krigen forsøgte Grass at slå sig igennem – der skulle skaffes mad til maven, men der var også andre former for sult, der krævede at blive stillet: den kunstneriske, selvfølgelig, men ikke mindst teenagerens evige jagt på piger, piger, piger.

Det er et fint billede af en ung mand, der ikke er særlig boglig, men som alligevel udvikler sig til at blive Tysklands måske største efterkrigstidsforfatter. En ung mand, der ikke er særlig politisk, men som alligevel blev aktiv socialdemokrat (omend der var kamp om mandens sjæl, nede i Burbach-Kalis miner, hvor kommunister og socialdemokrater hver især forsøgte at overbevise kobledrengen).

I tiden efter nazisternes fald måtte man slå sig igennem med alle midler, og Grass fik prøvet lidt af hvert.

Samtidig er Grass gavmild med referencerne til sit forfatterskab. Han fortæller om de begivenheder og personer i hans eget liv, der inspirerede ham til handlinger og portrætter i hans bøger. Det er for undertegnede også hans selvbiografis svaghed. Jeg har nemlig ikke læst ret meget Grass – det bliver til I Krebsegang (om Wilhelms Gustloffs forlis) og Die Blechtrommel (debutten og gennembrudsromanen – på originalsproget!) og derfor virker flere passager uvedkommende eller uforståelige, fordi jeg ikke har referencerne på plads.

Når løget Skrælles ender med udgivelsen af debutromanen og der er således basis for en 2’er, hvis Grass føler trang til at indvie os i begivenhederne senere i livet, herunder hvorfor han var så indædt imod den tyske genforening.

Når løget skrælles er altså ikke det rigtige sted at begynde, når man vil læse Günter Grass. Men den er absolut et studie værd, ikke kun for sine afsløringer, men for beskrivelsen af den unge mand, der ville så meget – og blev noget andet.

Günter Grass: Når løget skrælles. 395 sider, 2006 (da. 2007), Gyldendal.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.