// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Julian Thompson og Allan R. Millet: 100 genstande der formede Anden Verdenskrig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Fotodokumentar, Historie

Julian Thompson og Allan R. Millet: 100 genstande der formede Anden Verdenskrig

Skrevet af den 13. oktober 2013 – 07:44Ingen kommentarer

For enhver der interesserer sig for militærhistorie, er det en særdeles interessant bog, Nyt Nordisk Forlag her sender på gaden. Bogen er skrevet af to eksperter, den ene er tidligere generalmajor og den anden er rådgiver for det nok bedste Anden Verdenskrigsmuseum i verden – World War II museet i London. Og ikke alene har de detaljeret viden, de forstår også at formidle den.

Forfatterne indfanger den globale konflikt via de 100 udvalgte ikoniske genstande, og hver enkelt genstands rolle bliver belyst og sat ind i historisk sammenhæng. Flere end 200 nøje udvalgte billeder viser situationer fra krigen, hvor genstandene indgår. Forfatterne kommer imponerende vidt omkring, og valget af hver eneste genstand synes velbegrundet.

Der er de sikre kendinge som englændernes Spitfire, tyskernes Panzerfaust og russernes T-34 tank. Det giver sig selv. Men hvem havde lige set faldskærmsforsyningsbeholderen som en af de 100 mest betydende genstande? Argumentet er, at faldskærmssoldaterne efter landing havde brug for hurtigt at få fat i udstyr, som de ikke selv kunne bære under faldet. Det kunne dreje sig om radioer, motorcykler og ammunition. Ergo blev de pakket i små containere, nogle af dem kun på størrelse med en fastelavnstønde, og smidt ud før faldskærmssoldaterne tog springet. Beholderne blev også brugt til at forsyne partisaner og frihedskæmpere.

En anden overraskende ikonisk genstand er Churchills cigar. Manden røg mellem seks og ti cubanske cigarer om dagen, og så sent som i januar 2011 blev en halvt røget Churchill-cigar solgt på auktion i London. Atombomben er med, Hitlers Ørnerede i de Bayerske alper er med, og de store engelske og amerikanske bombefly er med. Lige så er de japanske kamikaze piloters fly og de australske divisionsmærker fra de soldater, der kæmpede i de nordafrikanske ørkner.

Der er dog desværre én ting, der skæmmer bogen – manglen af sovjetrussiske genstande. Hvor er Stalinorglet? Hvor er omtalen af belejringen af Leningrad, hvor næsten en million sultede og frøs ihjel, og hvor er genstandene fra slaget om Stalingrad, der i høj grad var med til at vende krigslykken? Forfatterne motiverer ikke fravalget, men alt i alt må man sige, at det primært er et værk om engelsk-amerikanske genstande, der formede krigen. Og det er fornøjeligt, men dog ikke helt dækkende for en bog med undertitlen “Historien om verdens største krig fortalt gennem de ting, der var afgørende for den.”

100 genstande der formede Anden Verdenskrig, Julian Thompson og Allan R. Millet, Nyt Nordisk Forlag, 256 sider, Oversættelse: Lars Thomas, 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.