// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Philip Kerr: En mand uden åndedræt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Philip Kerr: En mand uden åndedræt

Skrevet af den 13. september 2013 – 07:36Ingen kommentarer

En mand uden åndedræt er 9. bind i Kerrs Berlin Noir-serie om den hårdhjertede og kyniske enspænder, privatdetektiven Bernhard Gunther. Hans historie udspiller sig så forskellige steder som Berlin, Havanna, Argentina, Wien og Rusland i årene før, under og efter 2. Verdenskrig. Seriens første handlingsmættede og stemningsfulde fire bind står som et hovedværk inden for krimigenren. De resterende fem bind er af mere svingende kvalitet, men man spilder ikke tiden i selskab med Gunther, efterhånden som man får mere og mere at vide om hans begivenhedsrige liv.

I En mand uden åndedræt er vi tilbage i krigsårene, nærmere bestemt 1943 på Østfronten. Krigslykken er ved at vende for nazisterne efter de chokerende nederlag ved Moskva os Stalingrad, da man pludselig opdager en massegrav i Katynskoven ved Smolensk i det vestlige Rusland. Nazisterne har brug for en propagandasejr og meget tyder på, at det er russernes sikkerhedspoliti NKDV, der har myrdet flere tusinde medlemmer af den polske hærs officerstab. Gunther har fået ansættelse ved værnemagtens Krigsforbrydelseskontor og påtager sig modstræbende ansvaret for at finde ligenes nationalitet og endegyldigt placere ansvaret hos russerne. Der huserer andre forbrydere i Smolensk end NKDV-folk, idet tyske telegrafister får halsen skåret over og en spansk retsmediciner bliver skudt. Projektilerne kommer også lidt vel tæt på Gunther selv.

Stilen, ingredienserne og den mundrappe, kontante dialog er let genkendelig fra de andre bind i serien. Men desværre når dette 9. bind ikke i nærheden af de bedste af Kerrs Berlin Noir-fortællinger. Forfatterens hjerte synes ikke at være helt med. Det bliver aldrig rigtig spændende og i modsætning til mange andre Gunther-episoder er det desværre for let at gætte sig til slutningen.

En mand uden åndedræt, Philip Kerr, Modtryk, 450 sider, Oversat af Ole Steen Hansen, 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.