// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hallgrimur Helgason: Kvinden ved 1000 grader
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Hallgrimur Helgason: Kvinden ved 1000 grader

Skrevet af den 11. august 2013 – 21:01Ingen kommentarer

Herra er 80 år og bor alene i en garage i Reykjavik. Dødsdømt af lægerne for mange år siden, sidder hun endnu og ryger sine cigaretter, mens hun følger verdens – og sine børns – gang fra sin bærbare computer. Hun har meget lidt kontakt med sine børn og hendes omgang med andre mennesker begrænser sig til de hjemmeplejere, der kommer to gange dagligt og fremmede folk på den anden side af jorden, som hun ynder at gøre lidt grin med over nettet. Hun har bestilt tid på det lokale krematorium og mens hun planlægger sin død, lægger vi ører til hendes livshistorie.

Umiddelbart et ret cool set up for en god historie, og bogen har fået mange fine anmeldelser med på vejen, foruden en nominering til Nordisk Råds Litteraturpris 2013. Men den fanger mig slet ikke og skulle jeg ikke anmelde den, havde jeg lukket den i halvvejs og sat den tilbage i reolen.

Undervejs er der dog nogle virkelig gode kapitler. Som da Herra kommer i pleje hos fru Baum under krigen, da hendes forældre ikke kan tage sig af hende. Eller da hun står sammen med sin far og venter på sin mor, der skal komme med toget fra Lübeck. Men toget er forsinket og faderen er nødt til at efterlade hende på banegården, da han skal møde ind til den tyske hær og konsekvenserne af at komme for sent til det er endnu værre. Eller kapitlerne i nutiden, hvor hun med stor humor og sproglig finesse beskriver de besværlige toiletbesøg og hjemmeplejeren Lærkes manglende drifter eller driver gæk med sine svigerdøtre online. Jeg kan godt lide det. Men hvorfor føles bogen så så umådelig lang og svær at komme igennem? Der er rigtig meget fyld, utrolig mange historiske detours og personer, som kun er aktuelle i netop det kapitel. Det er svært at finde en rytme.

Efter endt læsning er jeg glad for at have lyttet med, men jeg kedede mig temmeligt under fortællingen. Måske er det lidt lige som, når din far skal fortælle en historie, som bliver alt for lang og detaljeret, og du derfor mister interessen undervejs? Bedøm selv.

Hallgrimur Helgason, Kvinden ved 1000 grader, Lindhardt & Ringhof, Marts 2013, 463 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.