// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karsten Lund: Den amerikanske sømand
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Dansk roman

Karsten Lund: Den amerikanske sømand

Skrevet af den 17. februar 2008 – 00:38Ingen kommentarer

Karsten Lund: Den amerikanske sømandJeg var ikke klar over, at Karsten Lund (kendt som journalist på TV2 Nyhederne) også var forfatter til romaner. Derfor var Den amerikanske sømand en behagelig overraskelse, da jeg tilfældigt fik den i hænderne.

Vi er i en klassisk generationsroman, der udspiller sig blandt Skagens fiskere fra det 20. århundredes begyndelse i stor og næsten uforståelig fattigdom og gennem tre generationer med krig, op- og nedture og endeløse mængder af fisk.

Titlens amerikanske sømand er en levende strandvasker, der leverer genetisk input til et ellers barnløst par. Derefter forsvinder han sporløst, en forsvinden der sætter aftryk op igennem århundredet og påvirker familiens fremtid.

Vi er i den lidt lettere genre, hvor hovedpersonerne på det mest utrolige skiller sig ud fra deres omgivelser og naturligvis har helt særlige evner. Men kan man se igennem det, er det en vedkommende skildring af livet i Skagen fra fattigt fiskerliv (med kunstnere ved siden af i et parallelsamfund) over de rigdomme fiskeriet indbragte på sit højeste og frem mod konsekvenserne af overfiskeriet – kvoter, ophugning og manglende indtægter – og frem mod nutidens masseturisme.

Jeg følte mig godt underholdt, og læser gerne flere romaner fra Karsten Lunds hånd – også selvom slutningen nok var rullet større ud end den egentlig kunne bære (og i øvrigt var lagt frem meget tidligt i romanen…. )

Karsten Lund: Den amerikanske sømand. 325 sider, 2007, Gyldendal.