// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Janina Katz: Endnu ikke allerede
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Janina Katz: Endnu ikke allerede

Skrevet af den 7. juni 2013 – 07:27Ingen kommentarer

Et lille puslespil af ord, moderne vendinger, gamle vaner, ordspil og ikke mindst et opgør med livet, det er hvad den polske digter Janina Katz´ underfundige poesi omfavner.

Janina Katz er født i Polen i 1939, men har levet i Danmark siden 1969, hvor hun har udgivet både romaner, noveller, fortællinger og digtsamlinger som denne. I 2012 blev hun nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for digtsamlingen ”Skrevet på polsk”. Såvel som hendes polske baggrund synes poesiens centrale spørgsmål om, hvorvidt man kan skrive lyrik efter Auschwitz, at være en bestandig del af Katz digte. Janinas mor erfarede koncentrationslejrenes rædsel indefra, og forfatterinden selv oplevede krigen i ly hos en plejefamilie med moderens rungende fravær.

Måske derfor synes der er at være opgør i luften omkring Katz poesi. Opgør med kirken, kroppen og ikke mindst døden. Katz leger i sin titel med teologiens udtryk; allerede – endnu ikke. Guds rige som allerede tilstedeværende, men endnu ikke fuldendt/erkendt. Titlen synes at indfange det centrale øjeblik, hvorfra digterinden skriver og er i sig selv et lille digt. – Endnu, ikke allerede eller – endnu ikke, allerede? Det skrives af en hånd, der netop vil erfare, hvad Guds allerede – og endnu ikke tilstedeværelse vil sige.

Det skrives af en hånd, der har oplevet og gennemlevet mange forskellige sider af livet. Både som spørgsmål og svar synes digtsamlingen indrammet af digtene ”Kærlighed ved tusmørke (1)” og ”Kærlighed ved tusmørke (2)”. En genoplevelse eller en redefinering af kærlighedens blanding fysisk og mentale koncentration.

Der er en kontinuitet i digtsamlingen, som er ganske interessant, samt en blanding af et finurligt, kækt sprog over til det ømme og intense. Bogen omslutter en form for livsglæde set gennem en evig tilstedeværelse af døden eller måske nærmere bekræftet gennem en erkendelse af livets endelige. Der er en modenhed over samlingen, som måske bliver lidt tung, men det er bestemt en skøn og alsidighed læseoplevelse, som man ikke må snyde sig selv for. Et læse-puslespil, der kan lægges om og om igen.

Janina Katz, Endnu ikke allerede, Maj 2013, 64 sider, Rosinante.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.